27.06.2022 |
Territoris.cat

Les Borges instal·la una premsa d’oli històrica a la rotonda d’entrada per la N-240

L’Ajuntament de les Borges Blanques ha iniciat aquest dilluns les obres d’adequació paisatgística de la rotonda que connecta l’antiga N-240 amb la C-233, que va de la capital de les Garrigues fins a Mollerussa.

Inici obres rotonda N-240 a les Borges2 (09-03-2015)
Inici obres rotonda N-240 a les Borges Blanques.
Les Borges instal·la una premsa d’oli històrica a la rotonda d’entrada per la N-240

L’Ajuntament de les Borges Blanques ha iniciat aquest dilluns les obres d’adequació paisatgística de la rotonda que connecta l’antiga N-240 amb la C-233, que va de la capital de les Garrigues fins a Mollerussa. La primera fase d’aquesta reordenació de l’espai interior de la rotonda, que actualment dóna accés a la variant de la N-240 i a l’entrada de les Borges per l’Avinguda Jaume Segarra, preveu la implantació d’una premsa d’oli del segle XIX de les anomenades de barra, que va ser adquirida pel consistori a principis dels anys 90, provinent d’un antic Molí dels Omellons que s’havia d’enderrocar.

El projecte es basa en la definició de dos espais, d’aproximadament la meitat de la superfície cadascun, que simbolitzin la frontera entre el territori regat i el territori de secà mitjançant una petita paret de pedra seca, i el plantat de diferents espècies arbòries amb la incorporació de varietats caducifòlies en un cas i la reubicació dels olivers existents actualment en l’altre, que es durien a terme en la segona fase. Finalment, l’espai s’ha de complementar en la seva tercera fase amb la instal·lació d’un rètol que indiqui les Borges Blanques amb elements en volum.

Per poder dur a terme el projecte s’ha hagut de demanar l’autorització al Ministeri de Foment com a titular de la rotonda, i s’ha comptat amb la col·laboració de la Diputació de Lleida, que ha finançat íntegrament els 19.640 euros pressupostats per dur a terme aquesta primera fase, que té una durada prevista d’unes 4 setmanes.

La regidora de Governació, Núria Palau, que ha visitat l’inici de les obres acompanyada de l’arquitecte municipal, Lluís Guasch, ha destacat que el projecte permetrà dignificar i fer més acollidora l’entrada principal del municipi. Palau s’ha mostrat satisfeta ja que ens permetrà recuperar i museïtzar aquest element patrimonial, amb un tractament de protecció que en garanteixi la seva preservació, per situar-lo a disposició de tots els veïns i visitants de les Borges Blanques.

Les Borges instal·la una premsa d’oli històrica a la rotonda d’entrada per la N-240
comentaris