Un audiovisual explicarà com es va viure la República, i la Guerra Civil al Pla d'Urgell

El projecte és un deute pendent amb la història, amb la comarca i amb les persones que van viure i patir alguns dels dramàtics fets de l’època. 

photo_camera Laia Soldevila, Jordi Soldevila, Natàlia, i Josep M. Cabau, impulsors del projecte.

En l'elaboració del projecte audiovisual es vol explicar com es va viure la República, la Guerra Civil i la postguerra a la comarca del Pla d’Urgell. El projecte porta per títol La Memòria del Pla 1931-1955 i es presentarà a la tardor de 2013.

El Centre de Recerques del Pla d’Urgell va començar a treballar per la recuperació de la memòria històrica oral de la comarca l’any 2009. El projecte va començar amb l’enregistrament audiovisual de padrins i padrines que haguessin viscut al Pla d’Urgell entre 1931 i 1955 perquè expliquessin les seves vivències personals sobre fets quotidians i sobre moments que després marcarien la història d’aquest país. Quatre anys més tard, el projecte ha recollit gairebé una seixantena d’entrevistes de tots els municipis de la comarca.

A partir d’aquest material, un equip format per la guionista Laia Soldevila, l’editora d’Intersecció.cat Natàlia Lloreta i l’historiador Jordi Soldevila ha començat a treballar en el que seran un audiovisual dividit en tres parts per explicar el desenvolupament dels tres períodes històrics esmentats a la comarca. El documental recull testimonis anònims i que en la seva gran majoria és la primera vegada que han explicat la seva història. L’audiovisual es completarà amb fotografies i vídeos de l’època.

El documental tracta temes com la proclamació de la república, l’escola republicana, la conflictivitat agrícola durant el període republicà, el drama de la Guerra Civil, el projecte revolucionari o la repressió franquista patida per sectors socials amplis.

Deute pendent

El projecte és un deute pendent amb la història, amb la comarca i amb les persones que van viure i patir alguns dels dramàtics fets de l’època. Des de la societat civil intentem reparar la memòria de les víctimes d’aquell període i fer-ne partícip al conjunt de la ciutadania i institucions comarcals.

Banc de la Memòria del Pla

De cara als propers mesos, el Centre de Recerques del Pla d’Urgell vol centrar-se en la difusió del material recollit. Així, d’una banda, està previst que el documental es presenti aquesta tardor pels pobles del Pla d’Urgell. De l’altra, Mascançà considera que les entrevistes recollides són un material d’estudi molt valuós, no sols pel seu contingut, sinó perquè conserva el testimoni d’una generació que d’altra manera no s’hagués salvat. Per aquest motiu, el Centre de Recerques pretén crear un Banc de la Memòria del Pla d’Urgell a l’Arxiu Comarcal amb totes les gravacions i documents relacionats. L’objectiu és que el fons audiovisual sigui consultable a tota persona interessada, posi a disposició d’estudiosos i investigadors un material de treball útil i estigui obert a alumnes i professors.

comentaris