Cultura i la Paeria arriben a un acord per finançar la nova seu del Museu d'Art

El projecte d'adequació s'iniciarà el 2017, coincidint amb els 100 anys de creació de l'equipament, i tindrà una durada prevista de tres anys

cultura2
photo_camera Cultura es compromet a finançar amb un milió d'euros la nova seu del Museu d'Art de Lleida

El conseller de Cultura, Santi Vila, i l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, han signat aquest dilluns un acord de finançament per a la nova seu del Museu d’Art de Lleida (MALL), actual Museu d’Art Jaume Morera. En virtut de l’acord, el departament es compromet a aportar 1 milió dels 4,7MEUR de cost total del projecte. La resta anirà a càrrec de l’Ajuntament de Lleida, amb una aportació de la Diputació encara per determinar. L’adequació de la nova seu, a l’antic Palau de Justícia de la ciutat, s’ha d’iniciar el 2017 coincidint amb els 100 anys de creació del Museu Morera, i els treballs s’allargaran tres anys. Amb aquest projecte el museu assolirà una 'seu definitiva' –ha destacat l’alcalde, Àngel Ros- després d’haver-se allotjat en quatre emplaçaments diferents des del 1917.

El departament de Cultura i la Paeria s’han compromès aquest dilluns a finançar els 4,7 milions d’euros del cost total del projecte museístic de la nova seu del Museu d’Art Jaume Morera, que passarà a anomenar-se Museu d’Art e Lleida. El milió d’euros que hi posarà la conselleria es repartirà en 250.000 euros l’any 2017 (en que s’iniciaran les obres), i 375.000 el 2018 i el 2019. 

Les actuacions que es duran a terme a la nova seu inclouen la rehabilitació de l’edifici, que consta de 3.500 metres quadrats i es troba a la Rambla de Ferran, així com la dotació de les instal·lacions i la museografia

De la seva banda, el consistori hi posarà els 3,7 milions restants a partir de fons propis, ajuts i aportacions d’altres institucions com la Diputació de Lleida, implicada en la gestió del museu però que encara no ha concretat la seva aportació econòmica al projecte. Amb tot, el seu president, Joan Reñé, ha celebrat avui la 'coordinació i tutela de tot l’àmbit museogràfic de la ciutat de Lleida' que representa l’entesa entre l’Ajuntament, la Generalitat i la Diputació. 

El nou Museu d’Art de Lleida es concebrà com un catalitzador de l’oferta museística d’art contemporani a la ciutat, amb l’objectiu que esdevingui “un dels referents nacionals i estatals” en aquest àmbit, segons expliquen les tres institucions. El museu va ser inaugurat el 1917 a partir de les col·leccions fundacionals formades per les donacions del pintor Jaume Morera, les obres dels pensionats de la Diputació de Lleida i un seguit de dipòsits dels museus estatals. Al llarg dels anys, el Museu ha consolidat la seva col·lecció d’art modern i contemporani. 

El conseller de Cultura, Santi Vila, ha expressat que a signatura d’aquest dilluns, sumada al reconeixement com a museu d’interès nacional del Museu Diocesà i Comarcal o a la política d’adquisicions i cessions, “confirmen unes bones pràctiques des de Lleida estant que han de ser extrapolables al conjunt del país”. 

De la seva banda, l’alcalde Àngel Ros ha admès que avui és un dia 'important' per a Lleida. Ros ha subratllat que el museu troba una “seu definitiva” després d’haver-se mogut diverses vegades al llarg de la seva història, i s’ha felicitat del fet que l’operació de rehabilitació d’aquest nou emplaçament coincideixi amb l’any del centenari del naixement de la institució. 

A més a més, Ros ha valorat que l’aportació del departament de Cultura representa 'un compromís del país, una aposta per la difusió de la cultura i per crear nous pols difusors d’aquesta'.