23.05.2022 |
Territoris.cat

Denuncien una empresa de fertilitzants de Soses per suposats abocaments incontrolats de residus

abocament soses acn 2 interior
Imatge de la bassa on suposadament s'aboquen residus de l'empresa Tradired de Soses,
Denuncien una empresa de fertilitzants de Soses per suposats abocaments incontrolats de residus

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha rebut una denúncia contra una empresa de fertilitzants situada entre Soses i Alcarràs, Tradired SL, per suposats abocaments incontrolats de residusL'ha registrada aquest dimecres el grup ecologista Ipcena i el propietari d'un viver veí que assegura que l'aigua residual que s'escola de les instal·lacions de la firma quan plou li mata les plantes ornamentals que creixen a la seva finca. És per això que han demanat a les autoritats competents que inspeccionin de forma urgent la zona i, com a mesura cautelar, aturin l'activitat de la indústria fins que no corregeixi les presumptes irregularitats i descontamini l'entorn.Imatge de detall de les bombolles que va fer la terra en tirar-hi aigua de la bassa on suposadament s'hi aboquen residus de l'empresa Tradired de Soses. Imatge cedida aquest 3 d'agost del 2017 (vertical)

Des d'Ipcena acusen l'Administració de "tracte de favor" cap a una empresa que "com a mínim fa 15 anys que opera de manera il·legal", segons ha afirmat el seu portaveu, Joan Vàzquez, que també exigeix sancions per un cas que considera "molt greu".

Acusen l'empresa d'abocar els residus en una gran bassa d'una hectàrea sense cap sistema d'impermeabilització

Segons els denunciants, l'empresa està cometent múltiples infraccions de la normativa mediambiental. Per una banda, l'acusen d'abocar els residus en una gran bassa d'una hectàrea sense cap sistema d'impermeabilització on s'acumulen fins a 2 milions de litres de líquids contaminants i amb una alta acidesa. Segons el portaveu d'Ipcena, Joan Vàzquez, a la bassa no hi pot viure cap planta i, a més, suposa un greu perill de contaminació del sòl perquè els terrenys estan formats per capes de terra arenosa i argiles que la fan permeable. A més, s'ha exclamat que "a cap granger li deixarien tenir una bassa de purins en aquestes condicions" i per això considera que l'empresa continua funcionant gràcies a un "claríssim tracte de favor". En aquest sentit, ha demanat "tolerància zero" amb els abocaments contaminants".

Altra de les acusacions és que l'empresa no té cap mena de control dels productes que utilitza en la producció dels fertilitzants

D'altra banda, una altra de les acusacions cap a l'empresa és que no té cap mena de control dels productes que utilitza en la producció dels fertilitzants, de manera que s'acumulen a l'exterior de les naus generant pols i pudors. Són aquests residus que, quan plou, s'escolen cap a les finques veïnes barrejats amb l'aigua i els causen perjudicis com els que denuncia Salvador Valls, el propietari d'un viver de planta ornamental que està molt a prop de la firma. Valls ha explicat que porta anys queixant-se i també ha presentat denúncies al Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil, però assegura que ningú ha actuat. Vàzquez ha insistit que en aquest cas hi ha una nova infracció de la normativa perquè aquest tipus d'indústries estan obligades a confinar les aigües residuals perquè no surtin del seu recinte.

La denúncia que es va registrar aquest dimecres va dirigida al director de l'àrea de Coltrol i Sòls Contaminats de l'Agència de Residus de Catalunya, Oriol Roselló, i a la directora dels Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat a Lleida, Dolors Tella. El portaveu d'Ipcena també ha especificat que demanaran a l'Ajuntament de Soses informació sobre la situació legal de l'empresa en relació amb les llicències que depenen del consistori.

Denuncien una empresa de fertilitzants de Soses per suposats abocaments incontrolats de residus
comentaris