Denuncien ‘l’okupació’ d’uns 15 habitatges a la comunitat del Trenquet de Mollerussa

Els propietaris se senten amenaçats i avisen que s’ha convertit en un negoci il·legal i organitzat

La promoció d'habitatges del carrer Indústria de Mollerussa.
photo_camera La promoció d'habitatges del carrer Indústria de Mollerussa.

La comunitat de propietaris El Trenquet de Mollerussa, habitatges que es troben al carrer Indústria davant del Consell Comarcal, lluiten des de fa tres anys per impedir la contínua ocupació de pisos deshabitats. 

El que va començar de forma esporàdica es va convertir en un efecte crida, per la desentesa de l’entitat financera propietària dels habitatges, que no ha denunciat els fets en aquest temps. Segons els propietaris, aquesta desídia ha convertit l’ocupació en un negoci, ja que de forma organitzada algunes persones s’interessen per l’existència d’habitatges buits en la mateixa entitat propietària. Un cop disposen del llistat i les adreces, ocupen els pisos i canvien els panys, sempre en divendres per evitar les denuncies, i tot seguit els cedeixen per una quantitat de diners o els lloguen a tercers.

Amb aquest modus operandi, s’han ocupat fins a 15 pisos en la promoció. Ocupacions que al marge dels desperfectes en els habitatges han causat problemes en les zones i serveis comunitaris, ja que utilitzen l’aigua i l’electricitat de la mateixa comunitat. Per altra banda, el complex disposa d’una piscina comunitària i zona enjardinada que no poden utilitzar els propietaris per les amenaces dels ocupants, un espai en el qual a l’estiu es reuneixen fins a altes hores de la matinada creant molèsties a la resta de veïns.

Els responsables de la comunitat s’ha posat en contacte amb Servihabitat, que gestiona la venda dels pisos, per tal que denunciï els fets i precedeixi al desallotjament, però fins ara no s’ha fet res al respecte. També s’han reunit amb l’Ajuntament i els Mossos d’Esquadra, que tampoc poden actuar, ja que la llei empara als ocupants d’un domicili que es considera propietat privada.

Segons fons municipals, es va comunicar a ”La Caixa”, propietària dels habitatges, que prengués mesures, des de les primeres ocupacions, per tal que no proliferés l’efecte crida, i a partir de la reunió no han fet res més. L’Ajuntament ha incrementat la vigilància en la zona, però tan sols poden evitar els enfrontaments i aldarulls que es produeixen en moments puntuals. En aquest sentit els Mossos, argumenten en els mateixos termes, que és l’entitat propietària la que ha de denunciar, per tal que la justícia ordeni el desnonament.

Segons fons dels Mossos, la llei prioritza el dret al domicili al de la propietat, per la qual cosa no poden actuar si no disposen d’una ordre judicial, i aquesta jurisprudència la coneixen perfectament les persones que ocupen els habitatges. Els ocupants saben que algunes entitats financeres no són àgils en aquesta tramitació, per la qual cosa, tenen suficient temps per fer negoci o ocupar els pisos.

Un bon nombre de propietaris han volgut vendre els pisos, però en l’actual situació, s’han desvaloritzat i no troben compradors, per la qual cosa, afirmen que es troben en una total indefensió.

Els propietaris temen que Sevihabitat pretengui evitar tenir pisos buits, facilitant lloguers socials, tal com va fer en promocions a Juneda i les Borges Blanques. En aquests casos l’entitat va oferir habitatges a parir de 85 euros, sense tenir en compte el perfil dels sol·licitants,, provocant una important concentració de conflictivitat en aquestes promocions d’habitatges.

Segons els responsables de la comunitat, els lloguers socials, sense condicions,  no farien més que agreujar la situació, que cada cop afecta més a les instal·lacions comunitàries, malgrat que ser relativament noves han arribat a un alt nivell de degradació.

Comentaris