Desmantellat un grup criminal que estafava empresaris d'arreu de Catalunya

Mollerussa, Bellvís, Vilanova de la Barca, Anglesola, Térmens o Vallfogona de Balaguer, entre els llocs on haurien actuat els detinguts, els quals es feien passar per esmoladors

Agents de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra
photo_camera Imatge d'arxiu d'agents dels Mossos d'Esquadra

Agents dels Mossos d'Esquadra de la Divisió d'Investigació Criminal adscrits a l'Àrea d'Investigació Criminal (AIC) van detenir la setmana passada nou persones com a presumptes autores dels delictes d'extorsió i pertinença a grup criminal.

La investigació es va iniciar al mes d'agost del 2016 quan els agents van tenir coneixement que un empresari de Vilanova de la Barca va ser víctima, inicialment, d'una estafa, i posteriorment va ser amenaçat pels autors de l'estafa perquè fes efectiu un pagament abusiu d'una feina fictícia. Segons les fonts policials, ja des d'un inici, els investigadors van relacionar aquest fet amb sis fets més comesos a les poblacions d'Anglesola, Térmens, Vallfogona de Balaguer, Bellvís i Mollerussa. 

Concretament, el modus operandi d'aquest grup criminal, el qual està compost per persones nòmades que viuen i es desplacen en caravanes, consistia en el següent: primer es presentaven davant d'empreses d'arreu del territori català i, fent-se passar per empresaris, oferien un sofisticat tractament especial per diverses eines de tall (tisores, serres, ganivets...) que faria que el seu rendiment i la seva durabilitat milloressin.

Oferien una primera sessió gratuïta d'un tractament que milloraria la rendibilitat i durabilitat d'eines de tall tals com tisores, ganivets o serres

La seva estratègia consistia a oferir una prova gratuïta per demostrar l'efectivitat del tractament i poder consolidar una futura relació comercial. En el moment de retornar el material, amb una simple impregnació d'oli o embolicat amb plàstic o paper d'alumini, exigien un pagament excessiu i no pactat pel tractament realitzat. En el moment que l'empresari es negava a pagar, els amenaçaven en fer-los mal físic o en causar perjudicis a les empreses.

En algunes ocasions exigien el pagament en metàl·lic, però en d'altres exigien una transferència bancària. La investigació, tutelada pel jutjat d'instrucció 4 de Lleida, ha permès acreditar més de 30 estafes de similars característiques succeïdes arreu de Catalunya i on havien estat víctimes petits i mitjans empresaris.

Amb tota la informació recopilada, el 27 de setembre passat es va dur a terme un dispositiu en un descampat ocupat il·legalment pels sospitosos a Sant Adrià de Besòs. El resultat va ser la detenció de nou persones, de nacionalitats espanyola i portuguesa, i l'escorcoll de quatre caravanes del grup criminal, on van trobar una gran quantitat de documentació que acredita les estafes comeses. Després de declarar en seu judicial, el jutge va decretar l'ingrés preventiu a presó de dos dels individus considerats com els líders del grup investigat.

Comentaris