Desnonen 517 families diàries en el primer trimestre del 2012, segons dades del Poder Judicial

Destaca de forma alarmant els desallotjaments forçats d’habitatges i locals (llançaments). Segons les dades dels llançaments realitzats pels serveis comuns de notificacions i embargs, el primer trimestre de 2012 va marcar un nou record històric, amb 18.421 llançaments i un número total que des de 2008 ja puja fins a 185.140. 

photo_camera El poder judicial acaba de fer públiques les dades sobre execucions hipotecàries.

El poder judicial (CGPJ) acaba de fer públiques les dades sobre execucions hipotecàries i llançaments referents al primer trimestre de 2012, unes xifres que no reflecteixen una imatge completa del total de desnonaments que es realitzen a l’estat espanyol. Aquestes darreres dades proporcionades pel CGPJ no informen fins ara que no havien comptabilitzat els desnonaments ordenats pels jutjats de primera instància a les localitats on no existeixen els serveis comuns de notificacions o no s’ha canalitzat per ell. El resultat d’aquesta novetat és escandalós: solament en el primer trimestre de 2012 els llançaments que fins ara no es comptabilitzaven són molt superiors als comuns: 28.134. Si hi sumem les dues xifres, tenim que solament en el primer trimestre de 2012 s’han executat 46.559 desnonaments a l’estat espanyol. Tot i així, segons les dades del primer trimestre de 2012, a l’Estat Espanyol s’han produït 517 desnonaments judicials al dia.

Però la pregunta immediata és: Quants desnonaments s’han realitzat fins al 2011 sense que s’hagin publicat abans les dades? Si entre 2008 i 2011 teniem coneixement de 166.000 desnonaments comptant solament amb les dades dels serveis comuns, i tenint en compte la proporció de llançaments en jutjats de primera instància de 2012, s’ha de suposar que des de 2008 es poden haver produït prop de 400.000 desnonaments a l’Estat Espanyol! 

A part dels desnonaments, cal no oblidar les execucions hipotecàries, causa majoritària dels desnonaments. En aquests tres mesos  el número d’execucions hipotecàries iniciades ascendeixen a 24.792, el tercer pitjor registre des de que va esclatar la crisis, amb un increment del 14% respecte al mateix període de l’any anterior, desmentint les veus interessades que deien que les execucions estaven disminuint. En total, el número de procediments executoris iniciats per impagament d’hipoteca ja han afectat a més de 374.230 famílies. Tenint en compte  que cada família compta amb diversos membres i que cada execució sol portar-se per davant l’habitatge dels avaladors, generalment pares i persones properes, les dades del poder judicial representen una autèntica lacra. 

La PAH ha trucat al servei de premsa del CGPJ i ha confirmat que les dades són tal i com aquí les hem resumit. A la pregunta de si el CGPJ publicarà les dades de tots els llançaments entre 2008 i 2011 que fins ara no han estat comptabilitzats, els serveis de premsa no han donat resposta. Agraïm que per primer cop hagi fet públiques aquestes dades, però exigim que en nom de la democràcia i de la transparència, no s’amagui més dades rellevants com són les de centenars de milers de desnonaments que s’estan perpetrant contra la població empobrida per aquesta crisis, que no és una crisis, sinó una gran estafa. Tenim dret a saber la xifra total de desnonaments des de 2008, i comptabilitzar també el cost econòmic que ha representat per les arques públiques tota aquesta violència judicial i policial posada al serveis majoritàriament d’entitats financeres usureres i que han arruïnat la vida de milers de persones i l’economia del nostre país. 

A Lleida,  les dades del CGPJ són punyents en termes de desnonaments, 1er Trimestre 2009: 32. 1er Trimestre 2010: 187. 1er Trimestre 2011: 273. 1er Trimestre 2012: 287 + 426 de primera instància, TOTAL 713 desnonaments a Lleida el primer trimestre de 2012

Des de la PAH de Lleida considerem aquesta dada com a dramàtica, i cal un compromís total de les administracions vers aquest tema, i acabar amb una política de rescat dels bancs, vertaders culpables de la crisis, i començar a rescatar persones. L’alternativa és que milers de lleidatans pateixin un drama immens. 

  

Comentaris