La Diputació avançarà als ajuntaments diners per fer front al pagament del Fons de cooperació

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ja ha demanat per carta al ministre de Foment, Iñigo de la Serna, una reunió per abordar solucions concretes a la N-230 entre Lleida i la frontera francesa

Joan Reñé amb els representants els mitjans de comunicació de Lleida
photo_camera Joan Reñé amb els representants els mitjans de comunicació de Lleida

El president de la Diputació Joan Reñé ha anunciat que al ple de la setmana que ve s'aprovarà un pla per dotar amb 16 milions d'euros als ajuntaments de la demarcació per fer front al pagament que té contret el Departament d'Economia en concepte de Fons de Cooperació Local que encara no té liquidat i que forma part del pagament que ha de fer la Generalitat als ajuntaments en relació als anys 2013, 2014 i 2015. 

La Diputació de Lleida i les altres del país ja han practicat aquesta dinàmica en altres ocasions i s'estableix com a formula perquè els ajuntaments rebin un ingrés transversal que poden destinar al que més necessitin sense cap condicionant específic. Més endavant, la Generalitat liquidarà amb la diputació aquest avançament. Segons Reñé, els ajuntaments reben quantitats diferents en funció del seu volum i els barems van des dels 50.000 euros que reben els petits municipis als 300.000 o 400.000 que reben els grans.

Joan Reñé amb els representants els mitjans de comunicació de Lleida 2Reñé ha explicat que, ja ha demanat per carta al ministre de Foment, Iñigo de la Serna, una reunió per abordar solucions concretes a la N-230 entre Lleida i la frontera francesa, i també per instar a què s'agilitzin els treballs de desenvolupament de l'autovia A-14. La petició té lloc després de la reunió la setmana passada amb una quarantena d'alcaldes, representants de l'Aran i la Diputació d'Osca, per fer un front comú davant l'elevada sinistralitat d'aquesta via.

Segons Reñé la sol·licitud al ministre de Foment s'ha enviat aquesta mateixa setmana i amb la petició se li va adjuntar el manifest acordat divendres passat quan es va configurar el Front comú entre Lleida i Osca per exigir millores a la N-230 i una agilització dels treballs de l'A-14. En aquest sentit, el president de la Diputació espera que ''en breu'' se'ls doni hora i dia per la reunió i poder explicar així ''de primera mà allò que forma part d'una exigència del territori de Lleida i Osca per fer front a unes obres necessàries per la via''.

Reñé ha recordat que la N-230 és una via amb un nivell de trànsit de més de 4.600 vehicles diaris que passen pel Pont de Suert, dels quals més de 550 són vehicles pesats i això representa que la major part passen pel túnel de Vielha. És per això, i per les dificultats del traçat, que Reñé considera que la via té uns nivells greus de falta de seguretat, ja que les dades des del 2010 recullen 17 morts, més de 400 accidents i més de 600 ferits.

El president de la Diputació de Lleida ha fet aquestes declaracions en el decurs del tradicional esmorzar de Nadal que la corporació municipalista fa amb els mitjans de comunicació d'arreu del territori de la demarcació de Lleida.

 

comentaris