04.07.2022 |
Territoris.cat

La Diputació de Lleida aprova un pressupost de 122,9 MEUR per al 2017, un 16% superior al d'aquest any

Els comptes han prosperat amb el suport de CiU, PSC i UA, mentre ERC, PP i C's, s'han abstingut i la CUP hi ha votat en contra

ple diputacio lleida interior
Imatge del Ple de la corporació provincial del mes de novembre / ACN
La Diputació de Lleida aprova un pressupost de 122,9 MEUR per al 2017, un 16% superior al d'aquest any

El Ple de la Diputació de Lleida ha donat llum verda al pressupost de la institució per al 2017, amb els vots favorables de CiU, PSC i UA i les abstencions d'ERC, PP i C's, mentre el regidor de la CUP hi ha votat en contra. El pressupost consolidat per a l'any vinent ascendeix a 122.951.587,48 euros, un 16% superior al de l'actual exercici. Com a principal novetat, destaca el Pla extraordinari d'inversions per al món local, que comptarà amb una dotació de 15 milions d'euros per al 2017 –per a l'obtenció dels quals la diputació lleidatana recorrerà a crèdit-, i d'aquests diners, 10 milions d'euros aniran directament per pública concurrència als ajuntaments lleidatans.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha destacat que és el pressupost de la història de la Diputació "més clarament abocat a donar suport als ajuntaments" i ha remarcat que l'esforç per reduir l'endeutament dels darrers anys ha permès tirar ara endavant aquest pla, que ha de permetre suplir el finançament d'inversions locals després de la supressió del PUOSC.

Reñé destaca que és el pressupost de la història de la Diputació "més clarament abocat a donar suport als ajuntaments"

Els comptes preveuen una aportació directa al món local de 43,5 milions d'euros (superior als 40 del 2016), als quals cal sumar els 10 milions extres que permetrà destinar el nou Pla extraordinari d'inversions. D'entre aquests recursos, destaquen el nou Pla d'arrendaments i subministraments locals (1,8 milions d'euros); ajuts per a llars d'infants i transport escolar no obligatori (1,5 milions); el Pla de camins municipals (1,4 milions), així com ajuts en l'àmbit de la Salut Pública i per a la finalització dels edificis per als estudis de Veterinària de la UdL, entre altres. 

D'altra banda, el pressupost incrementa, de mitjana, un 11% l'aportació als patronats i fundacions. Així, l'IEI –que celebra els 75 anys el 2017- té consignats 6 milions d'euros; el Patronat de Turisme, prop de 3,7 milions, i el Patronat de Promoció Econòmica, 2,2 milions d'euros. 

Al marge d'aquest nou Pla extraordinari, el pressupost manté el Pla d'inversions d'aigües, al qual destina 1,8 milions d'euros; el Pla de manteniment i millora de camins municipals (1,4 milions d'euros); el Pla d'inversions locals (1,5 milions d'euros), i també es crea un altre Pla d'arrendaments i subministraments locals, amb una dotació d'1,8 milions d'euros. Així mateix, es mantenen els convenis amb els consells comarcals (2 milions d'euros) per a l'assistència tècnica, tècnica, econòmica i jurídica i pel servei de SAT. 

Partides per  a les instal·lacions dels estudis de Veterinària de la UdL i per a la nova seu del Museu Morera

La Diputació de Lleida crea una partida nova amb una dotació de 4 milions d'euros per al finançament de totes les inversions presentades al FEDER i als Plans d'Especialització i Competitivitat territorial. La partida destinada a Salut Pública el 2017 serà de 7,6 milions d'euros, distribuïts entre diferents ajuts com ara per al manteniment de consultoris mèdics (1,7 milions), per a la contractació de socorristes per a les piscines municipals (1,3 milions), per a tanatoris i sales de vetlla municipals (0,8 milions) i 2 milions d'euros per a entitats socials del territori. En l'àmbit de la Salut, cal sumar uns altres 5,8 milions d'euros que la Diputació de Lleida aportarà per finançar inversions als hospitals Arnau de Vilanova, Santa Maria i d'altres equipaments sanitaris públics. 

Altrament, la diputació lleidatana destinarà uns 3 milions d'euros el 2017 per al finançament de les instal·lacions necessàries per als estudis de Veterinària de la UdL, en concret per a la finalització de l'aulari al campus d'Agrònoms i per a l'execució del projecte constructiu de l'hospital veterinari que s'ubicarà al costat del CREBA de Torrelameu (Noguera). Igualment, els comptes inclouen una partida per a la nova seu del Museu Morera de Lleida. 

La Diputació de Lleida aprova un pressupost de 122,9 MEUR per al 2017, un 16% superior al d'aquest any
comentaris