La Diputació de Lleida treballa en la creació de rutes turístiques vinculades a la figura de Gaspar de Portolà

Les comarques de Lleida tanquen el 2016 amb un 8% més de turistes i pernoctacions i amb el millor registre dels darrers set anys

foto acn diputacio fitur ineior
photo_camera Delegació lleidatana que participa a Fitur 2017 de Madrid, amb el secretari d'Empresa i Competitivitat, Joan Aregio / Foto ACN

La Diputació de Lleida, per mitjà de l'Institut d'Estudis Ilerdencs i del Patronat de Turisme, està treballant en la creació d'un seguit de rutes turístiques a les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida vinculades amb la figura històrica del lleidatà Gaspar de Portolà, fill d'Os de Balaguer, segons ha anunciat aquest dimecres el president de la diputació lleidatana, Joan Reñé, en el marc de la Fira Internacional de Turisme-Fitur 2017, que se celebra a Madrid.

La Ruta El Cinquè Llac ha estat guardonada com a millor producte actiu de Natura a Fitur.

Portolà va ser el primer governador de Califòrnia (del 1767 al 1770), explorador i fundador de San Diego i Monterrey, a Califòrnia. Un any més, la Diputació de Lleida és present a Fitur dins l'estand de Catalunya amb les marques 'Pirineus' i 'Terres de Lleida' per donar a conèixer tota l'oferta de turisme que proposa la demarcació (neu, turisme actiu, esports d'aventura, natura i productes culturals i gastronòmics), a més de la seva capacitat internacionalitzadora. D'altra banda, la Ruta El Cinquè Llac ha estat guardonada com a millor producte actiu de Natura a Fitur.

Gaspar de Portolà, nascut a Os de Balaguer i fill d'una família noble de la ciutat de Balaguer, amb possessions senyorials a Àger i Castellnou de Montsec. També va estar vinculat amb la Val d'Aran, on la seva família va viure al que és ara el Parador d'Arties, i amb la ciutat de Lleida, on va construir un hospici d'orfes amb els seus béns a l'edifici que actualment és el Palau de la Diputació de Lleida.

Promoció de les distincions mundials

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida i els diferents consells comarcals lleidatans promocionen a Fitur tota l'oferta de turisme que proposa la demarcació de Lleida, entre la qual destaca el patrimoni cultural i natural que ha estat reconegut per la Unesco com a Patrimoni Mundial de la Humanitat i s'ha convertit en un atractiu turístic de primer ordre. En aquest sentit, cal remarcar les falles i les festes del foc i el conjunt romànic de la Vall de Boí. D'altra banda, el conjunt d'art rupestre del final de la prehistòria a l'arc mediterrani de la península Ibèrica va ser declarat Patrimoni Mundial el 1998 per la Unesco. El conjunt engloba setze vestigis arqueològics que estan situats a les comarques de Lleida d'entre els que destaquen la cova dels Vilasos a Os de Balaguer, la Cova del Tabac a Camarasa i les pintures rupestres de la Roca dels Moros del Cogul.

La Diputació de Lleida també promociona l'astroturisme, una de les principals bases econòmiques de la zona del Montsec, i més després que fos certificada com a Destinació Turística i Reserva Starlight. També la Val d'Aran ha obtingut el reconeixement mundial en convertir-se en la primera destinació de muntanya del món que té la certificació Biosphere Destination atorgada per l'Institut de Turisme Responsable.

A més de tots aquests reconeixements obtinguts fins ara, la Conca de Tremp-Montsec aspira aquest any 2017 a ser reconeguda com a Geoparc Mundial de la Unesco, atès que és un territori excepcional per a l'observació, l'aprenentatge i el gaudi de les ciències de la terra gràcies a l'alt valor del seu patrimoni geològic, paleontològic, miner, arqueològic i astronòmic, que el converteixen en un atractiu turístic. D'altra banda, cal recordar que el Consell de Patrimoni Històric va decidir incloure la candidatura del Turó de la Seu Vella a la llista indicativa de l'Estat que es presentarà a la Unesco perquè el conjunt monumental pugui optar a ser declarat Patrimoni Mundial.

Lleida, destinació de turisme sostenible

L'Assemblea General de les Nacions Unides ha aprovat la designació de l'any 2017 com a Any Internacional de Turisme Sostenible per al desenvolupament. La demarcació de Lleida afronta aquesta commemoració des d'una situació privilegiada i tots els principals productes turístics vinculats amb la sostenibilitat són presents en aquesta edició de Fitur. La Val d'Aran, amb el distintiu de Destinació de la Biosfera; el reconeixement del Montsec com a Reserva Starlight; la candidatura de la Conca de Tremp-Montsec per convertir-se en Geoparc Mundial, i els diversos espais naturals protegits repartits per tot el territori, fan de la demarcació de Lleida una de les destinacions privilegiades del turisme sostenible amb l'únic Parc Nacional de Catalunya, dos parcs naturals i 21 espais naturals. El Pallars Sobirà és la comarca de Catalunya que més superfície protegida té amb el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i el Parc de l'Alt Pirineu i Aran, amb un gran nombre d'hectàrees d'aquests dos espais naturals a la seva demarcació.

Fitur i la revista Aire Libre han concedit el premi al millor producte de turisme actiu en l'apartat de Natura a la Ruta El Cinquè Llac, l'itinerari circular de senderisme en cinc etapes pel Pirineu de Lleida, entre el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça, amb sortida i arribada a la Pobla de Segur. La ruta ha estat premiada en el marc del 22è Concurs del millor producte de turisme actiu, que vol servir per potenciar el desenvolupament i la comercialització de la indústria turística i projectar aquells productes turístics de major qualitat.

D'altra banda, el sector turístic de les comarques de Lleida ha tancat l'any 2016 amb el millor resultat dels darrers set anys, tant en el nombre de visitants com de pernoctacions als establiments de turisme reglat (hotels, cases de turisme rural, càmpings i apartaments turístics), segons l'enquesta d'ocupació turística de l'INE. Aquestes dades d'ocupació situen el balanç del 2016 com el millor des de l'any 2009 fins ara. Les xifres són provisionals pel fet que l'INE encara no ha publicat els nombres dels visitants i de les pernoctacions del mes de desembre de turisme rural, càmpings i apartaments turístics, tot i que no es preveu que puguin modificar gaire els percentatges anuals.

Comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement