La DOP Garrigues commemora quatre dècades amb els nous reptes que proporcionarà el regadiu

Una de les dificultats amb què es troba la DOP és introduir el producte a les grans superfícies i la davallada que s’està experimentant al petit mercat.

Visita a l'exposició del 40 aniversari de la DOP Garrigues
photo_camera Visita a l'exposició del 40 aniversari de la DOP Garrigues

La Denominació d’Origen Protegida Les Garrigues, la Denominació d’Origen alimentària més antiga de l’Estat espanyol, celebra el seu 40 aniversari amb la vista posada a l’ampliació de superfície de regadiu a la seva zona per garantir la viabilitat de moltes de les seves explotacions. Així ho va explicar aquest divendres el president de la DOP, Joan Segura, en el decurs de la commemoració que va tenir lloc en la Llotja de Lleida.

El conseller d’Agricultura, Jordi Ciuraneta, que va presidir l'acte va admetre la necessitat de buscar fórmules per fer arribar l’aigua a les zones necessàries, beneficiant així al sector de l’oli, que necessita l’aigua per estabilitzar les collites i fer un producte més homogeni. I és que malgrat la proximitat al canal Segarra-Garrigues, la zona de producció de la DOP Garrigues compta amb menys d’un 10% de superfície de regadiu en les zones on es van poder convertir les finques al reg.

Joan reñé participa en la celebració 40 anys DOP GarriguesSegura va recordar els inicis de la DOP i com van trobar el seu valor afegit, el producte envasat. Actualment entre un 30 i un 40% de les cooperatives que integren la DOP exporten el 80% del total de l’oli envasat perquè compten amb el regadiu, va explicar. Per contra, les que depenen de la pluja no poden vendre a l’exterior perquè se’ls acaba la producció en tres mesos, va lamentar Segura.

L’oli envasat de la DOP Garrigues arriba a mercats com la Xina, Holanda o França tot i que Segura va destacar que el gran consumidor continua sent Catalunya i el País Basc. Una de les dificultats amb què es troben és introduir el producte a les grans superfícies i la davallada que s’està experimentant al petit mercat. D’altra banda, Segura va confiar en què la collita de 2015 sigui bona, ja que les pluges de finals de setembre afavoriran la producció de secà. Ciuraneta va valorar la trajectòria de la DOP, que ha sabut projectar-se a Catalunya i al món, va dir, tot mostrant el seu suport a productes que ens fan vendre territori, paisatge i gastronomia.

Per la seva banda el president de la Diputació Joan Reñé, que va participar en l'acte, va animar el sector a potenciar i conscienciar la societat de la importància de consumir productes de proximitat com una forma de reconèixer el treball dels pagesos i productors i contribuir al desenvolupament del sector agroalimentari. Reñé va remarcar la importància dels pagesos i productors per a la riquesa i desenvolupament del territori i ha volgut fer un reconeixement al seu esforç i treball.

comentaris