Els graduats en formació professional estan menys exposats a l'atur

Un estudi sobre l'inserció laboral dels ensenyaments professionals del 2012 analitza la situació laboral de 25.330 persones graduades l'any 2011.
Activitats a l'Institut Mollerussa del cicle dedicat a la Hípica.
photo_camera Activitats a l'Institut Mollerussa del cicle dedicat a la Hípica.

Els graduats d’ensenyaments professionals de 2011 estan menys exposats a l’atur que la mitjana de joves entre 16 i 24 anys, tot i la seva recent graduació i la situació actual de crisi econòmica. Un 15,60% de les persones graduades al 2011 busca feina enfront del 50,12% de joves d’entre 16 i 24 anys de Catalunya.

El percentatge de les persones graduades en grau mitjà que cerquen feina és del 14,98% i dels graduats en grau superior del 16,02%. S’ha incrementat lleugerament els graduats mitjans que vuit mesos després d’acabar els estudis han trobat feina –passant del 25% de la promoció de 2010 al 25,24% de la promoció de 2011-.

Aquesta és una de les principals conclusions de l’estudi d’Inserció Laboral dels Ensenyaments Professionals del 2012, elaborat conjuntament pel Departament d'Ensenyament i el Consell General de Cambres de Catalunya. Un treball que es va presentar aquest dimecres a Barcelona.

L’estudi també destaca la presència de les persones graduades majors de 25 anys -que és ja un 24,46% del total- i que tenen una taxa d’atur del 19,10%, inferior a la mitjana catalana, que és del 22,16%. Aquest fet mostra l’interès cada cop més gran per part de la població adulta en continuar amb la qualificació professional. 

El treball posa de relleu l’estratègia adaptativa dels graduats en ensenyaments professionals respecte les èpoques de bonança, atès que cada cop més recorren a la prolongació dels estudis. L’estudi mostra l’increment del nombre de graduats en FP que ha decidit ampliar la seva qualificació professional. La xifra de graduats que continuen estudiant s’incrementa del 39,92% de  l’any passat fins al 40,62% d’aquest any.

L’estudi fa palès que la promoció estudiada no experimenta una erosió en el nivell ni d’ingressos ni d’estabilitat laboral respecte de l’anterior. Els resultats mostren el nivell de salari segons els estudis i el gènere, i evidencia que la majoria de graduats se situen en la franja salarial entre els 900 i els 1.200 euros.

Estudi complert en Pdf.

Comentaris