20.01.2022 |
Territoris.cat

Els pagesos col·lapsen Lleida per exigir preus justos per a la fruita

Mobilització dels pagesos a Lleida reivindicant millors preus de la fruita
Mobilització dels pagesos a Lleida reivindicant millors preus de la fruita
Els pagesos col·lapsen Lleida per exigir preus justos per a la fruita

Uns 200 pagesos pagesos amb una cinquantena de tractors han respost a la crida unitària de les organitzacions agràries catalanes per protestar contra el que consideren abusos indiscriminats de la gran distribució i exigir preus justos per a la fruita.

Un tractor amb pala que aboca nectarines des d'un remolc a la porta del LIDLS'han mobilitzat davant de quatre supermercats i també davant de la seu del Departament d'Agricultura a Lleida, on han entrat per demanar una reunió urgent de tot el sector entre dimarts i dimecres que ve. Si no es fa aquesta trobada i es posen sobre la taula solucions a la crisi de preus, amenacen de tornar divendres vinent i ocupar l'edifici fins que els rebi la consellera Meritxell Serret i el director general d'Alimentació, Carmel Mòdol.

Les organitzacions també adverteixen que si la setmana que ve no detecten una alça en els preus convocaran noves mobilitzacions. Aquest divendres el focus l'han posat als establiments de LIDL i ALDI al costat de la carretera LL-11 de Lleida i després s'han traslladat al Mercadona del carrer Baró de Maials i al Carrefour de Passeig de Ronda, amb el conseqüent col·lapse de trànsit per allà on passaven.

L'entrada de l'ALDI amb una muntanya de nectarines davant de la portantal)A més, davant de cada punt han abocat remolcs plens de fruita, en total unes 30 tones de nectarines i peres, i han llençat ous i farina a les façanes. Ha estat una mobilització organitzada per Unió de Pagesos (UP), JARC-COAG, ASAJA i la Plataforma en defensa del sector de la fruita i ha estat seguida molt de prop pels Mossos d'Esquadra, que han desplegat un important dispositiu. LIDL i ALDI no han obert portes als clients fins que no s'ha acabat la protesta mentre que a Mercadona han tancat la reixa de la porta d'entrada momentàniament fins que els manifestants han marxat.

Mobilització dels pagesos a Lleida reivindicant millors preus de la fruitaEls convocants assenyalen les grans cadenes de distribució però també les centrals fructícoles com les principals culpables dels preus irrisoris que estan cobrant els productors, que asseguren que ni tan sols cobreixen els costos de producció. Denuncien que se'ls paga entre 15 i 25 cèntims per un quilo de fruita que n'ha costat entre 30 i 35 de produir-la i que el consumidor la paga a més d'un euro i mig al supermercat. A més, acusen les administracions de passivitat davant les condicions abusives" que imposa "l'oligopoli de la distribució

Per la seva banda, el departament d'Agricultura ha enviat un comunicat on assegura que s'han activat totes les eines que té a l'abast en suport del sector de la fruita dolça i que la interlocució amb el sector és constant per a estudiar les mesures que ajudin a fer front la crisi de preus.

El director general d'Alimentació, Carmel Mòdol, s'ha mostrat sorprès i dolgut per una protesta que no ha tingut les formes adequades cap a la conselleria, ja que hem fet tot el que estava a les nostres mans per ajudar el sector". Mòdol ha deixat en mans de la consellera Serret respondre la petició de la reunió urgent per la setmana que ve que han fet les organitzacions agràries.

 

Els pagesos col·lapsen Lleida per exigir preus justos per a la fruita
comentaris