Els ramaders denucien que les grans marques incumpleixen la normativa al distribuir llet de fora del país

Unió de Pagesos convoca una trentena de ramaders davant de la factoria de Lactalis 'El Castillo' a Mollerussa, per denunciar el baix preu de la llet en origen

Concentració Unió de Pagesos Puleva 4
photo_camera Concentració Unió de Pagesos, per protestar pels preus de la llet

Una trentena de ramaders, han bloquejat aquest dijous, l'accés a la planta de la companyia Lactalis -l'antiga Castillo- a Mollerussa, com a mostra de protesta pel baix preu en origen de la llet. Una convocatòria que ha dut a terme el sindicat Unió de Pagesos (UP), que en veu del representant de la Comissió Permanent Joan Guitar, assegura que el preu que es paga als ramaders és inferior al cost de producció.

Concentració Unió de Pagesos PulevaSegons el sindicat UP, el preu mitjà de la llet en origen és de 0,31 euros el litre, per sota dels costos de producció si es té en compte que la mitjana de la suma de despeses fixes i variables és de 0,34 euros el litre segons el Ministeri i el Departament d'Agricultura.

Guitart ha afegit que la concentració s'ha dut a terme davant de la planta de Puleva-Castillo, pel fet que pertanyen a la francesa Lactalis, i aquesta és una de les companyies que incompleixen la legislació vigent, comprant la llet fora del país i la comercialitzen com a producte de proximitat.

Els ramaders han bloquejat l'entrada a la planta mollerussenca, des de primera hora del matí, impedit l'accés i la sortida als camions, i una representació dels concentrats, encapçalada pel coordinador nacional Joan Cavall, acompanyat de Jaume Pedrós i Joan Guitart s'han entrevistat amb els directius de la companyia i els han lliurat un manifest.

Concentració Unió de Pagesos PulevaEl coordinador de la Plana de Lleida d'UP, Jaume Pedrós ha explicat que la llet es produeix cada dia i que no es pot guardar enlloc per la qual cosa cal posar-la a la venda i el ramader no pot esperar que millorin els preus per vendre. Això provoca aquest campi qui pugui, ha afirmat, que s'afegeix al fet que el sector lleter sempre ha estat un esclau de la feina i ara no es pot guanyar bé la vida, perquè alimentar les vaques lleteres costa molts diners. Pedrós ha afegit que, hi ha un endeutament generalitzat que costa d'assumir i fa perillar la continuïtat d'explotacions que havien estat modernitzades. Pedrós també ha alertat que si el país es deixa perdre aquest sector, que és dels més importants de Catalunya, la llet que arribarà després al consumidor no serà tant barat i ho pagarà molt car.

Les dades presentades per UP, reflecteixen que, des del gener de 2015 la indústria ha deixat de comprar llet a un total de 32 explotacions catalanes, fet que ha provocat que al desembre de 2015 només en quedessin 573 de les 605 que hi havia a començaments d'aquest any. A Catalunya la taxa de subministrament de llet i làctics és deficitària, ja que es produeix el 60% de llet respecte al total, equivalent a una producció anual de 713,5 milions de litres, el que representa al 10,5% de la producció de llet de vaca a l'Estat.

Comentaris