09.12.2022 |
Territoris.cat

Els regants demanen que no es polititzi el Pla hidrològic i aposten per trobar l'equilibri

Marc Solsona, ofereix Mollerussa, per acollir un debat serè, tranquil però a la vegada seriós i rigorós amb totes les parts, sobre el Pla hidrològic.

La Consellera Mertixell Serret clausura la Jornada Reg i Futur
La Consellera Mertixell Serret clausura la Jornada Reg i Futur
Els regants demanen que no es polititzi el Pla hidrològic i aposten per trobar l'equilibri

Les inversions en la modernització i la garantia de les concessions d'aigua per l'agricultura han centrat el debat de la quinzena Jornada Reg i Futur, que organitza la Comunitat de Regants del Canal d'Urgell, que s'ha celebrat aquest divendres a Mollerussa.

Encara que amb el tema candent de l'aprovació del Pla hidrològic, el president dels regants, Ramon Carné, ha demanat que no es polititzi el debat sobre aquesta qüestió, i s'aposti per arribar a un equilibri que garanteixi les conacions per l'agricultura.

Carné ha recordat que el 2014, tots els regants van votar a favor del Pla de conca proposat per a l'Ebre i que els únics que hi van votar en contra van ser els representants de la Generalitat. A nosaltres ens va saber molt greu', ha reconegut, perquè buscaven unitat a l'hora de defensar el regadiu. D'aquesta manera, Carné ha defensat la inversió en infraestructures al llarg del curs del riu, com el recreixement d'embassament o la construcció de nous, ja que això significa que hi haurà una bona gestió del riu que evitarà inundacions i sequeres.

Inaug. Jor. Reg i FuturPer la seva banda el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha dit que l'Estat està fent una trampa a l'hora de proposar un pla hidrològic de conca innecessari per Catalunya. Ha lamentat que la proposta plantegi un increment del 50% de la superfície en regadiu passant de 930.000 a 1.410.000 hectàrees i que aquestes 450.000 noves hectàrees siguin a la Rioja i a l'Aragó. Evidentment que això posa en qüestió els cabals ambientals i provoca que els regants sentin intranquil·litat amb les seves concessions, ha remarcat, ja que representa passar el 50% d'ús del riu per al regadiu, al 70%.

L'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, ha remarcat que en tant que la ciutat és seu històrica del debat de l'aigua pel fet d'acollir la seu de la Comunitat de Regants dels Canals d'Urgell, ara s'ofereixen per acollir un debat serè, tranquil però a la vegada seriós i rigorós amb totes les parts, sobre el Pla hidrològic. Solsona ha lamentat que el pla s'hagi aprovat amb unes condicions que només provoca tensions al territori i l'ha considerat ''innecessari i inapropiat.

La jornada l'ha clausurat la consellera d'Agricultura Meritxell Serret, qui ha assegurat que no és incompatible l'oposició que ha manifestat el Govern contra el Pla hidrològic de la conca de l'Ebre i la defensa dels regants de Lleida que sí que hi estan a favor. Serret ha remarcat que mai han manifestat estar en contra dels regants però assegura que el Pla els fa un flac favor a les seves necessitats d'aigua, ja que cal tirar endavant un regadiu sostenible que a llarg termini permeti regar el màxim possible.

Els regants demanen que no es polititzi el Pla hidrològic i aposten per trobar l'equilibri
comentaris