Els veïns de l’Alt Urgell es mobilitzen per sufragar l’operació de Nadia Nerea

La nena de 10 anys necessita una intervenció a Houston a causa de la Síndrome de Tricotiodistròfia.

La Nadia necessita operar-se. Foto: fundacionanacarolinadiezmahou.com
photo_camera La Nadia necessita operar-se. Foto: fundacionanacarolinadiezmahou.com
Veïns d’Organyà, Fígols i Alinyà, Cabó i la Seu d’Urgell, estan unint forces per ajudar a la petita Nadia Nerea, una nena de tan sols 10 anys que viu a Fígols i que necessita 112.000 euros per operar-se a Houston degut a una malaltia degenerativa molt desconeguda, la Síndrome de Tricotiodistròfia –classificada com la segona patologia més estranya del món i que per ara només ha registrat 28 casos–.

Per ajudar a la petita, els veïns del voltant han format l’Associació Amics i Veïns de la Nadia. A través de l’entitat, s’estan organitzant activitats i esdeveniments per recaptar fons i demanar ajuda als ciutadans. Per ara, s’està treballant en un sorteig amb productes de diversos comerços que se celebrarà el proper cap de setmana.

Tanmateix, la companyia A Tota Teta, de la Seu d’Urgell, representarà el proper cap de setmana l’obra de teatre Camping Les Flors on es destinaran els beneficis a la intervenció que necessita Nerea. I per la seva part, la família de la nena ha creat la pàgina web Associació Nadia Nerea contra la Tricotiodistrofia i E.R. a través de la qual demanen ajut econòmic i suport per poder operar a la petita, segons ha informat el diari Segre. D’altra banda, els veïns també han anat penjant cartells per les poblacions properes i estan visitant les escoles per donar a conèixer la malaltia i les iniciatives per recaptar fons per la intervenció a Houston. 

Des de  l’Associació Amics i Veïns de la Nadia, destaquen que la petita «és la nostra veïna, va a l’escola d’Organyà amb els nostres fills i és molt estimada perquè és una nena simpàtica, moguda, extremadament sociable i amb un sisè sentit molt desenvolupat que ens dona lliçons de manera constant perquè és una lluitadora». Els impulsors expliquen que la petita va néixer amb aquesta malaltia d’àmbit genètic i «contra tot pronòstic, ara ja té 10 any». 

La Síndrome de Tricotiodistròfia és una malaltia amb un quadre complex de conseqüències com l’envelliment prematur o retràs en el desenvolupament físic i mental. «A la Nadia no li creixen els òrgans interns, li costa caminar, parlar, té cataractes i altres trastorns comuns en edats avançades, actualment un 37% de les seves cèl·lules són com les d’una persona de 70 anys», asseguren els veïns. «I demanem ajuda perquè els últims resultats de les proves que li han fet diuen que no s’avança i que cal tornar a operar quan abans millor perquè la Nadia continuï vivint i rient amb nosaltres». 

Comentaris