17.01.2022 |

Finalitza la 16a edició del DOCSBARCELONA amb un palmarès interessant

The act of killing, de Joshua Oppenheimer, guanya el Premi DocsBarcelona a la millor pel·lícula

El retrat esfereïdor del genocidi d’Indonèsia s’imposa per unanimitat del jurat a la secció oficial del Festival Internacional de Cinema Documental de Barcelona

Fotos de família directors i jurat
Finalitza la 16a edició del DOCSBARCELONA amb un palmarès interessant

Barcelona, 3 de juny de 2013.- The act of killing, de Joshua Oppenheimer, ha obtingut el Premi a la millor pel·lícula de la setzena edició de DocsBarcelona, dotat amb 5.000€ i una estatueta. El jurat, integrat per Quim Casas, Oriol Porta, Alfred Vernis i Judith Colell reconeix únanimement “la seva força colpidora i l’estil diferenciador amb que es denúncia un tema malauradament tant actual com és la tortura i l’assassinat en un règim totalitari”. 

Oppenheimer va treballar durant més d'una dècada a Indonèsia amb les milícies i els esquadrons de la mort liderats per Anwar Congo, amb l’objectiu d’explorar la relació entre la violència política i l’imaginari col·lectiu. Els botxins no hi són per donar testimoni, el que volen és esdevenir estrelles dels seus gèneres cinematogràfics favorits: gàngster, western i musical. Ells escriuen els guions, ells s’interpreten i juguen a ser les seves pròpies víctimes. El resultat és un documental extraordinari, apadrinat pels productors Werner Herzog i Errol Morris, que trasllada una visió esfereïdora i en primera persona d’un genocidi amb més d’un milió de víctimes. Un viatge pels records i la imaginació dels autors no penedits i del règim espantosament banal de corrupció i impunitat en el que habiten.

De la secció oficial de DocsBarcelona, el jurat també ha distingit la producció catalana Bajarí, d’Eva Vila, amb una menció especial per “reivindicar la Barcelona mestissa, per la bellesa de les imatges i pel magnífic descobriment de la Karime Amaya i Mercedes Amaya “La Winnye”.

El Premi Nou Talent, dotat amb una estatueta, ha anat també per unanimitat a la producció xilena El salvavidas, òpera prima de la directora Maite Alberdi, de la qual el jurat ha destacat “la seva aproximació distant i minimalista a la quotidianitat d’una platja xilena i el retrat dels seus protagonistas”. Una mirada propera que en unes poques escenes altament reveladores ens mostra les difícils relacions entre Mauricio i els seus companys de professió i els banyistes. Mauricio creu que el millor socorrista és aquell que no entra mai a l'aigua, que un bon professional aplica mesures preventives per evitar que la gent s'ofegui. Això el porta a detestar Jean Pierre, el socorrista de la torre veïna, lent, desorganitzat i encantat d’efectuar rescats a l’aigua.

El vot dels espectadors adolescents de la secció Kids & Teens ha atorgat el Premi Teens & Docs a la producció catalana En un xip multicolor. La vida de Neil Harbisson, dirigida per Roger Soldevila, Isaac Martínez, Josep Parés. El documental narra la peculiar història de Neil Harbisson, un noi que pateix d’acromatisme, només hi veu en blanc i negre. El Neil es converteix en el primer cyborg del món quan l’implanten un Eyeborg al cervell que li permet traduir els colors a sons, és a dir, escoltar els colors. El documental, a més, compta amb una web interactiva per poder experimentar la vida com l’experimenta el Neil.

El Premi del públic ha anat a la producció d’Equador Con mi corazón en Yambo, dirigida per Mª Fernanda Restrepo. El 1988, els seus germans, Santiago de 17 i Andrés de 14 anys, van ser segrestats, torturats, assassinats i desapareguts per la policia equatoriana. Els seus cossos van ser llençats a la llacuna de Yambo i mai els varen trobar. El documental rescata el poder de la memòria per mantenir-los vius i recorda la potència emergent que suposa l’actual generació llatinoamericana de documentalistes. Dos produccions de factura llatinoamericana han estat premiades a la setzena edició de DocsBarcelona, aquesta d’Equador i la xilena El Salvavidas.

Valoració de la setzena edició de DocsBarcelona

L’increment del nombre d’espais i títols i el canvi de dates han estat ben rebuts pel públic del festival. 6.250 espectadors han assistit a les projeccions d’enguany, una xifra que suposa un increment respecte la darrera edició del certamen de prop del 40%. Els títols més vistos, al marge de les pel·lícules d’inauguració i cloenda i les sessions per nens i adolescents, han estat BajaríWhore’s GloryThe act of killing,Google i el Cervell mundial i Con mi corazón en Yambo.

Durant cinc intensos dies, Barcelona ha acollit més de 450 professionals del documental de 34 països. 25 projectes prèviament seleccionats s’han presentat davant d’un panell amb 30 potencials finançadors (Financing Pitching Panel). Entre els assistents a les activitats d’Indústria de DocsBarcelona, ha despertat un gran interès la jornada InterDocsBarcelona, dedicada al documental interactiu i en la qual s’han inscrit més de 100 persones.

Premis del Pitching Forum

EAST DOC PLATFORM SPECIAL COLLABORATION (atorgat pel Financing Panel).

ART KILLERS, d’Àlam Raja, seleccionat per East European Forum a Praga (marc de 2014).

IBERMEDIA DOCSDF AWARD

NO ES VIGILIA, d’Hermes Paralluelo. Seleccionat per fer Pitching a DOCSDF – Mèxico (octubre de 2013).

2ND DOCSDF AWARD

I KNOW WHERE IS THE MONEY, MUM, de Arturo Cisneros. Seleccionat per  fer Pitching a DOCSDF (Mèxico), a l’octubre.

WAW MARKETING AWARD (marketing & consultancy)

THE CHALLENGE, de Paula Rodriguez, Clara López Rubia i Juan Pancorbo.

 

[PALMARÈS 16a ed. DOCSBARCELONA]

FESTIVAL INTERNACIONAL DE CINEMA DOCUMENTAL

DEL 28 DE MAIG AL 2 DE JUNY DE 2013

PREMI DOCSBARCELONA A LA MILLOR PEL·LÍCULA

THE ACT OF KILLING (Joshua Oppenheimer) 

Dotat amb 5.000€ i una estatueta. Atorgat pel jurat.

Veure trailer.

MENCIÓ ESPECIAL DEL JURAT

BAJARÍ (Eva Vila)

Veure trailer.

PREMI NOU TALENT

EL SALVAVIDAS (Maite Alberdi)

Dotat amb una estatueta. Atorgat pel jurat.

Veure trailer.

 PREMI DEL PÚBLIC

CON MI CORAZÓN EN YAMBO (Mª Fernanda Restrepo)

Dotat amb una estatueta. Atorgat pel vot del públic de la secció oficial.

Veure trailer.

 PREMI TEENS & DOCS

EN UN XIP MULTICOLOR. LA VIDA DE NEIL HARBISSON

(Roger Soldevila, Isaac Martínez i Josep Parés)

Dotat amb una estatueta. Atorgat pel vot dels adolecents de la secció Kids & Teens.

Veure trailer.

 

Finalitza la 16a edició del DOCSBARCELONA amb un palmarès interessant
comentaris