Freixenet vol fer realitat el primer vi escumós de Cerdanya

La empresa vitivinícola Freixenet ha fet públic el nou projecte de vinyes en el qual treballa des de fa uns anys a Cerdanya. Es tracta de poc més de tres hectàrees de vinyes, en els municipis de Riu de Cerdanya i Bellver de Cerdanya, a uns 1.200 metres d'altura, amb les varietats Parellada, Muscat de Frontinyac i Pinot Noir.

freixenet01
photo_camera El projecte es va fer públic aquest estiu.

És una aposta valenta de la multinacional espanyola que veu en aquesta iniciativa "una oportunitat per experimentar el repte que ofereix el canvi climàtic", explica Josep Bujan, l'enòleg i director tècnic d'aquest projecte. En aquest sentit, Freixenet ha portat a Cerdanya més de 12.000 ceps que estan distribuïts en unes 9 parcel·les del Tossal de Torrelles i repartits en desenes de feixes a les finques de la família Marginet, que són conegudes com "Les feixes d'en Balderic", "Camí Galí", "Les Costes" i el "Pla de la Serra".

El projecte de Freixenet és ambiciós. Porten invertits a Cerdanya més de 200.000 euros, en aquesta fase inicial. La idea és créixer i construir-hi, més endavant, les instal·lacions que siguin necessàries per al desenvolupament integral de la cava. Per començar, de la plantació actual es pretén fer la primera collita l'any 2017. Més endavant, fruït de la verema, la voluntat és crear el primer vi escumós de Cerdanya. "La nostra pretensió és una producció de només uns 2 quilos per cep, aconseguint una maduració de més grau", afirma Sebastià Raventós, tècnic vitivinícola de Freixenet. Aquest primer tram del projecte és experimental, com s'han encarregat de repetir els responsables de l'empresa. Ho demostra el fet que dues de les tres varietats que s'han plantat, Parellada i Muscat de Frontinyac, mai no havien estat introduïdes a la comarca.

La  verema a les vinyes de Riu i de Bellver poden representar unes 21.000 quilos de raïm de les quals, la producció posterior, podria ser d'unes 15.000 botelles de vi escumós, aproximadament. "El cultiu serà totalment ecològic. La nostra voluntat és que el projecte, en el qual estem totalment entusiasmats, sigui rendible, solidari amb el desenvolupament de Riu de Cerdanya i comarca i una forma de preservar el territori", ha indicat Bujan. Val a dir que actualment, les vinyes de Riu donen feina a unes sis persones i de cara l'any vinent ja es calcula que entre 12 i 15 persones estaran treballant en la plantació.

FAMÍLIA MARGINET DE RIU.- Una de les claus del projecte ha estat les facilitats que han posat en aquesta iniciativa la família Marginet de Riu de Cerdanya, propietaris de les terres. Els germans Josep, Esteve i Toni han estat protagonistes en l'acte de presentació. Els Marginet han coincidit en manifestar que "la recuperació de la vinya a Cerdanya pot deixar de ser testimonial per acabar sent un motor econòmic per a moltes famílies".

A primers de segle passat es té constància de plantacions de vinyes a la comarca, sobretot a l'àrea de Ger, Isòvol i Bellver de Cerdanya, entre altres. La fil·loxera, però, va obligar a moltes famílies a canvi de conreus. En els últims anys hi ha hagut diferents intents i experiments al voltant de la recuperació de la vinya a Cerdanya. Actualment, hi ha projectes com ara les vinyes de Meranges, a 1700 metres d'altura, però amb resultats poc divulgats. També la plantació de Bolvir, de la qual n'és impulsor, Joaquim Gay de Montellà, de poca dimensió. Abans d'aquestes, hi ha una plantació experimental a Santa Llocaia.

- Informació extreta del digital DCerdanya i signada per Jordi Pardinilla.

Comentaris