Gairebé 8.000 professionals podran acreditar competències laborals per millorar la seva qualificació

Amb el Pla d'acreditació i qualificació professional s'ofereixen places sobretot en el sector de la dependència

Dolors Bassa i  Meritxell Ruiz presenten el programa de competències 1
photo_camera Dolors Bassa i Meritxell Ruiz presenten el programa de competències

Amb un pressupost previst de 2.8 MEUR distribuïts entre el 2016, el 2017 i el 2018, el Govern, a través dels Departaments d'Ensenyament i Treball, impulsa el 1r pla d'acreditació i qualificació per tal que, persones que han estat treballant en determinats sectors tot i no tenir els títols corresponents, puguin certificar les seves competències professionals i aconseguir un certificat per millorar la seva ocupabilitat en un futur. 

Captura-de-pantalla-2016-09-08-a-les-10.55.10 (1)El primer pla s'ha fet després de fer una diagnosi de les necessitats del país, a partir de la qual s'han elaborat un mapa de priorització de necessitats d'acreditació fixat en 9.370 necessitats. Tanmateix, el pla s'ha limitat a 7.900 places per aquesta primera edició. Per àmbits, s'han ofert 4.000 places al sector de la dependència, 1.000 en activitats físiques i esportives, 1.000 en sanitat, 700 en seguretat i mediambient, 200 en el sector de l'energia i l'aigua i 1.00 més per professionals amb dificultats d'insersió repartides entre els àmbits del comerç i màrqueting, electricitat i electrònica, fabricació mecànica, hostaleria i turisme. 

les acreditacions que antigament es feien es donaven ''a cop de timó'' en funció de les demandes i deteccions que podien fer sindicats o empresaris en comprovar que determinats sectors requerien aquests certificats
 

Per aquest motiu, la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha destacat la importància de la planificació, ja que les acreditacions que antigament es feien es donaven  a cop de timó en funció de les demandes i deteccions que podien fer sindicats o empresaris en comprovar que determinats sectors requerien aquests certificats. De fet, Bassa ha recordat que des de 2011 se n'han fet 11.000 d'acreditacions, però la diagnosi ha permès prioritzar les àrees que més ho necessiten. Bassa també ha destacat que aquests certificats evitaran intrusisme. Ara, les prioritats són el sector sociosanitari i també les persones aturades de llarga durada de més de 40 anys que no han obtingut cap titulació.

El Pla vol identificar i avaluar les competències professionals de les persones destinatàries per millorar les seves opcions al desenvolupament professional i formatiu, en primer terme, però també vol contribuir a millorar la cohesió social, facilitar itineraris formatius personalitzats als interessats o impulsar la flexibilitat en el desenvolupament de l'avaluació de les competències professionals. 

En aquest sentit, la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha destacat l'objectiu final del pla, millorar l'ocupabilitat dels treballadors, així com també les retribucions i la competitivitat entre treballadors i empreses. Per sumar-se a aquest pla, els treballadors interessats han d'anar al Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) per iniciar els tràmits. Ensenyament aporta els avaluadors que han de certificar les competències professionals.

De cara al futur, seguretat

En Roger Soler és treballador familiar, atén persones dependents, des de fa uns cinc anys. Va cursar uns mòduls del SOC que no van ser complerts per poder fer realitat la seva vocació, ja que es considera una persona molt empàtica i per tant, volia dedicar-se a ajudar als altres. Per sort, explica, les empreses van confiar en ell i li van donar feina. Durant aquest període però, s'ha trobat que la Generalitat exigeix una titulació que de moment no tenia, ja que des del 31 de desembre és imprescindible per exercir. Per això es va acollir al programa d'acreditació de competències laborals del Govern, el mes de setembre passat. 

D'aquesta manera, en Roger, que assegura que sense aquesta certificació no podria seguir desenvolupant la seva professió, es garanteix seguretat, de cara al futur.  A més, en un sector com el de la dependència, que cada any hi ha més i nous usuaris, aquesta acreditació és encara més important. 

Comentaris