El govern presenta les urnes i dona tots els detalls de l'1 d'octubre

Acte de presentació dels preparatius del Referèndum de l'1 d'octubre
photo_camera Acte de presentació dels preparatius del Referèndum de l'1 d'octubre

El govern de la Generalitat ha explicat aquest divendres el dispositiu preparat per al referèndum de diumenge i, en un cop d'efecte, han ensenyat una urna de les que es faran servir aquest 1 d'octubre.

Són urnes de plàstic translúcid i amb tapa negra, amb el logotip de la Generalitat de Catalunya, i que van precintades amb uns plàstics de color vermell.

En una compareixença conjunta del vicepresident, Oriol Junqueras, i dels consellers de la Presidència, Jordi Turull, i d'Exteriors, Raül Romeva, s'han avançat els detalls de la jornada de votació de l'1 d'octubre però no han donat detalls de com pensen distribuir les urnes als diferents col·legis.

Diumenge es votarà, entre les 9 del matí i les 8 del vespre, malgrat l'actuació desproporcionada del govern de Mariano Rajoy per impedir el referèndum atacant drets fonamentals

Turull també ha donat les dades de distribució de col·legis i meses electorals pel referèndum. L'horari de votació serà de nou del matí a vuit del vespre i hi haurà més de 2.300 col·legis electorals i gairebé 6.300 meses:

Diumenge estan convocats a les urnes 5.343.358 persones majors de 18 anys.

dades del Referendum de l'1 d'ctubreEl conseller d'Exteriors, Raül Romeva ha defensat la legalitat del referèndum i ha assegurat que la voluntat del govern de la Generalitat és de continuar negociant amb el l'Estat perquè assegura "ho hem intentat intensament durant anys i no hem abandonat aquesta opció":

Romeva ha destacat que la Unió Europea veu amb preocupació la resposta repressora del govern espanyol

En castellà, el vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ha volgut insistir en la preocupació amb què Europa contempla "l'atemptat contra els drets civils i la llibertat d'expressió". Segons Junqueras, l'entrada a mitjans i impremtes són mesures d'excepció.

El vicepresident ha remarcat la voluntat del govern de la Generalitat "de mantenir les millors relacions possibles amb els països del nostre entorn" però ha defensat la validesa del referèndum:

Junqueras ha dit que totes les accions repressives del govern espanyol per intentar impedir que diumenge es voti no ha fet més que reafirmar la voluntat dels ciutadans i l'empatia amb què el món es mira el procès català:

En aquest sentit, Junqueras ha fet una crida a la ciutadania perquè que no caiguin en les provocacions d'aquells que volen impedir el vot

Fins ara, la poca informació de què es disposa és la que es pot trobar a la web del referèndum, tancada per ordre judicial, però replicada amb servidors externs.

També aquest divendres el conseller de Justícia, Carles Mundó, abordarà, segons la convocatòria de l'executiu de la Generalitat, "la legalitat de les accions contra el referèndum". El govern assegura que té resolta la qüestió de la Sindicatura Electoral. Recordem que els membres d'aquesta sindicatura, que ha de vetllar pel bon funcionament del referèndum, van dimitir després de les detencions del 20 de setembre i les multes de 12.000 euros diaris que els va imposar el Tribunal Constitucional.

Tant la compareixença del conseller Mundó com la destinada a explicar l'operatiu de l'1-O es faran al Centre Internacional de Premsa, preparat expressament per al referèndum a la seu de l'empresa Mediapro, a Barcelona.

Comentaris