17.01.2022 |
Territoris.cat

Govern obert, per conèixer amb detall tota l'estructura de la Generalitat

Mantenir toda aquesta informació actualitzada ha de ser, a més d’un exercici constant de transparència, molta feina. Cada edició té prop de 3,5 milions de caracters, més o menys el mateix nombre que la Bíblia, i està en format XML, el preferit pels informàtics perquè els ordinadors el llegeixen amb bastant facilitat, tot i no ser apte pel consum humà.

Gràfica de @algonpage
Gràfica de @algonpage
Govern obert, per conèixer amb detall tota l'estructura de la Generalitat

Què és el sismògraf de la Generalitat?

L’esforç és palpable. La Generalitat de Catalunya publica dades, moltes i molt detallades, al seu portal de dades obertes. El que va captar la nostra imaginació per a aquest projecte va ser un arxiu actualitzat diverses vegades per setmana, que informa sobre les 8191 entitats de què es compon la Generalitat de Catalunya. Hi són tots, amb els noms dels respectius responsables, des de la Secretaria de Presidència fins el Consell Regulador de la Indicació Geogràfica Protegida Llonganissa de Vic.

Pero és clar, per a fer això existeixen periodistes de dades. Així que vam arxivar totes les versions diàries d’aquesta llista, per a poder construir una visualització dels canvis que s’anaven produïnt. Com un sismògraf que converteix la remor llunyana de la Terra en curves interpretables, volíem captar i publicar els senyals que emeten aquests organigrames de la Generalitat. El primer resultat el vam presentar amb motiu de les Jornades de Periodisme de Dades 2014  i el teniu aquí: http://opengov.cat/sismograf/.

Com sempre, amb la primera visualització sorgeixen moltes preguntes noves. Què va passar al Departament d’Agricultura el gener de 2014, quan es van crear 32 entitats noves  i 57 entitats van quedar sense persona responsable? I en aquell moment a la tardor de 2013 quan el Departament d’Educació esborrà de l’organigrama a tothom que estava a càrrec de les 40 Escoles Oficials d’Idiomes? Per què al febrer fou ampliada la responsabilitat de les representacions de Catalunya a la resta del món? Es veurà l’augment d’aquestes responsabilitats acompanyat d’un augment de pressupost? Una persona pot ser alhora responsable de caça i de biodiversitat? Quina és l’àrea més movedissa de la Generalitat? I on no es mou res? Qui té molts càrrecs? On manquen responsables?

Govern obert, per conèixer amb detall tota l'estructura de la Generalitat
comentaris