Inaugurada a les Borges Blanques l’exposició “Creativitat i Salut Mental”

L’Espai Macià de les Borges Blanques ha acollit aquest dimarts la inauguració de l’exposició “Creativitat i Salut Mental”, qu dins de les Jornades Saludables de l’Ajuntament de les Borges Blanques.

P1100869
photo_camera La conferència L'art com a eina terapèutica a l'Espai Macià de les Borges.

L’Espai Macià de les Borges Blanques ha acollit aquest dimarts la inauguració de l’exposició col·lectiva Creativitat i Salut Mental, que organitza SMC Salut Mental de Catalunya, encabida dins de les Jornades Saludables que es realitzen des de l'Ajuntament de les Borges Blanques

El projecte Creativitat i salut mental és fruit de la tasca de la Coordinadora Salut Mental Catalunya Terres de Lleida, conjuntament amb l’artista Mercè Torrentallé. L’objectiu d’aquest projecte és lluitar contra l’estigma i la discriminació que pateixen les persones afectades d’un trastorn mental i aconseguir la normalització i la integració social tant dels afectats con del seu entorn. El projecte està subvencionat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Lleida, i compta amb el suport dels Departaments de Benestar Social i de Salut, d’Obertament i d’Art Brut.

En el transcurs de la inauguració, presidida per l’alcalde borgenc Enric Mir, i amb la participació de la diputada Ma Antònia Pubill i dels directors dels serveis territorials de Cultura i Benestar Social i Família de la Generalitat, Josep Borrell i Josep Ma Forné, es va destacar que són artistes amb trastorns mentals que gràcies a la creativitat han pogut superar o bé conviure amb la seva malaltia. La finalitat d’aquesta exposició és important perquè vol acabar amb els estigmes socials d’aquests trastorns i es podrà veure a la majoria de capitals de comarca del territori lleidatà.

L’Associació TALMA de Juneda, juntament amb el consistori de les Borges Blanques col·laboren en la primera mostra itinerant del projecte, que es pot veure fins al 26 d’abril de 2015 a l’Espai Macià, amb la mostra de 42 obres cedides per artistes que han comprovat en primera persona com la creativitat els ha ajudat a conviure amb un trastorn mental: Ricard Mira, mestre escultor; Pepi Montesinos, ceramista; Eva Rauret, poetessa i fotògrafa; i Mercè Torrentallé, escriptora i pintora.

El projecte consta d’una exposició itinerant per les capitals de comarca de la demarcació de Lleida. La primera fase finalitzarà el mes de febrer de 2016 a la Biblioteca de Lleida de Rambla Aragó, on també es farà un cicle de conferències i altres activitats relacionades amb el tema de la salut mental.

La inauguració celebrada aquest dimarts ha estat precedida de la xerrada L’art com a eina terapèutica, a càrrec del director Territorial del Departament de Cultura de les Terres de Lleida de la Generalitat de Catalunya, Josep Borrell, conjuntament amb els artistes de la mostra.

Dilluns vinent, dia 20 d’abril, a les 20.00 hores, al mateix Espai Macià es realitzarà la conferència Pinzellades envers la salut mental, amb la participació del psiquiatra i director territorial dels Serveis de Salut de Lleida, Pirineu i Aran de la Generalitat de Catalunya Josep Pifarré; la psiquiatra de l’Hospital de Santa Maria de Lleida, Maite Utgés; la coordinadora de l’Associació Talma i del Club Social el Compàs de Juneda, Laura Pifarré, i Mercè Torrentallé, persona amb trastorn mental, pintora, escriptora i usuària del club social El Porxo de Balaguer, a més de presidenta de l’Associació Salut Mental la Noguera.

comentaris