Indignació a l'Alt Urgell per la perillositat de la C-14 a l'alçada del congost dels “Tresponts”

Són constants els desprendiments de roques, algunes de fins a una tonelada de pes, que en els darrers mesos han provocat importants accidents. La paciència de la gent del territori s'ha acabat i reclamen mesures urgents

Desprendiments de roques a la C-14 a l'alçada del congost dels “Tresponts”
photo_camera Desprendiments de roques a la C-14 a l'alçada del congost dels “Tresponts”
La gent ha dit prou. Segons ha pogut saber VIURE ALS PIRINEUS s'està organitzant un front popular, empresarial i institucional a l'Alt Urgell per reclamar que, amb caràcter d'urgència, es comenci a projectar la construcció d'un túnel al congost dels Tresponts (una demanda històrica) i que mentrestant, i amb caràcter preventiu, es col·loquin les xarxes adequades en aquest tram de la carreteta que va des d'Organyà al túnel de Montant de Tost, tram que s'ha convertit en un punt negre de la xarxa viària catalana.
 
La C-14, que pertany a la Generalitat de Catalunya, és una de les carreteres més transitades del Pirineu, és l'eix viari que uneix Lleida amb la Seu d'Urgell i Andorra. Cada dia hi circulen milers de vehicles i els seus conductors estan exposats al risc que, quan passen per la zona del congost dels Tresponts, els caigui una pedra al damunt del vehicle o a l'asfalt, amb les conseqüències que això pot tenir. Des del mes d'agost s'han produit 3 incidents greus en aquesta zona per culpa dels despreniments de roques que es produeixen sobretot quan fa vent i pluja.
 
Però la cosa ve de lluny. Ja fa temps que els accidents en aquest punt negre es repeteixen setmana rere setmana fins al punt que cada any són prop de 30 les sortides que els bombers han de fer per socórrer algun accidentat o bé retirar pedres de la carretera.
La solució que el Departament de Territori i Sostenibilitat va adoptar l'any 2010 va ser la de posar xarxes en alguns punts d'aquest tram d'alt risc però en el seu dia ja es va dir que aquesta seria una solució puntual i que, a més, s'ha demostrat insuficient.
 
Davant la passivitat de l'administració catalana per resoldre aquest tema, els veïns i alcaldes de l'Alt Urgell han decidit organitzar-se per tal de donar a conèixer aquesta problemàtica i impulsar iniciatives com ara la recollida de signatures i la pressió a l'administració per tal que impulsi definitivament el túnel dels Tresponts.
 
Un dels impulsors de la iniciativa es pregunta “què passaria si aquesta carretera enllacés Barcelona amb l'Empordà o, fins i tot, amb la Cerdanya”. “La carretera que unia Berga amb la Cerdanya no era tan perillosa com ho és aquesta i ja fa 30 anys que van fer el túnel del Cadí”, afegeix indignat. “Aquesta vegada no callarem i no pararem fins que puguem anar a treballar tranquils i portar els nens a l'escola sense patir per si ens caurà una pedra al cotxe o trobarem la carretera plena de rocs”, assegura aquest veí d'Organyà.
 
 

comentaris