21.10.2021 |
Territoris.cat

Indignació a la Seu per la prohibició de la tradicional "pujada al pal" de Sant Antoni

Una denúncia del Partido Animalista-PACMA, amb seu a Madrid, va fer que enguany des de la Confraria de Sant Antoni Abat de la Seu d'Urgell es decidís suspendre per precaució la tradicional "pujada al pal".

Pujada al Pal
La tradicional festa de la pujada al pal de la Seu d'Urgell.
Indignació a la Seu per la prohibició de la tradicional "pujada al pal" de Sant Antoni

La pujada al pal estava anunciada per aquest dissabte, com cada any en el marc de la Festivitat de Sant Antoni Abat a la Seu d'Urgell, però quan va ser l'hora no es va fer. Els membres de la confraria i el consistori de la Seu d'Urgell van decidir suspendre aquesta activitat a instàncies d'una denúncia d'una associació madrilenya, el Partido Animalista-PACMA, des de la qual s'assegura que "la donació com a premi o recompensa d'un animal està prohibida per la llei catalana de Protecció dels Animals".

Des de l'associació animalista es va demanar al consistori urgellenc que suspengués aquesta activitat amb l'amenaça que si no es feia es durien a terme "les accions legals oportunes per tal de responsabilitzar aquesta administració de la infracció realitzada". A nivell institucional es va creure oportú demanar l'anul·lació d'aquesta activitat per evitar més problemes però ara des de la ciutadania s'ha fet un crit al cel i són majoritàries les opinions que demanen recuperar aquesta tradició que acompanya els actes de Sant Antoni com són la calderada (amb l'escudella popular), la tradicional benedicció i repartiment del panet de Sant Antoni, benedicció dels animals i els Tres Tombs.

Poques hores després de l'anul·lació de la "pujada al pal" les crítiques han anat augmentant i els comentaris de tot tipus s'han fet extensius tant al carrer com a la xarxa, sobretot als fòrums d'internet on es fan tota mena de comentaris i bromes sobre aquest cas. La majoria de la ciutadania coincideix en què aquesta tradició "no suposa cap maltractament als animals" i es lamenta la pèrdua d'una tradició molt arrelada en la idiosincràcia local. 

Indignació a la Seu per la prohibició de la tradicional "pujada al pal" de Sant Antoni
comentaris