L’Espai Macià de la capital de les Garrigues acaba de museïtzar i posar a disposició dels visitants tres fites de terme de les Borges Blanques, datades entre els segles XIV i XVIII, una vegada finalitzada la seva restauració i dignificació. A partir d'ara, es podran veure al costat del taulell de benvinguda, ubicat a la primera planta del centre dedicat a interpretar la figura de qui fou president de la Generalitat de Catalunya entre el 1931 i el 1933, Francesc Macià.
Aquestes fites permeten conèixer millor el lligam històric de les ciutats de les Borges Blanques i Lleida, ja que en dues d'elles es pot veure clarament l'escut de la capital garriguenca, mentre que a l’altra s'observa esculpit un lleó rampant, símbol vinculat a la família d'Arnau de Sanaüja, primer senyor feudal de les Borges, quan era coneguda com a Borgiarum Albarum, la família del qual també va fer construir el Palau de la Paeria de Lleida, a principis del segle XIII, i el 1383 els senyors de Sanaüja el van cedir a la ciutat per tal que aquest es convertís en la seu del govern municipal.
El 1344, la família d’Arnau de Sanaüja va adquirir la senyoria de les Borges, comprant castell i vila, i fent aparèixer el primer escut representatiu de la ciutat. Damunt la porta del castell borgenc on residien, lluïen les armes del llinatge: dos lleons d'or damunt un camp de gules i situats de cara en actitud de lluita.
Posteriorment, les Borges es va voler redimir de la senyoria mitjançant el pagament d'un cànon censual i per voluntat dels veïns es va convertir en un "carrer de Lleida". Els Paers van substituir en el castell i en la casa comunal de les Borges Blanques el blasó dels Sanaüja pels tres lliris i camp barrat de la ciutat de Lleida. Aquests van anar canviant al llarg dels segles fins a aparèixer la figura d'un bou davall els lliris de Lleida i un moro en la part superior.
En suprimir-se el govern de la Paeria, en virtut del Decret de Nova Planta, les Borges Blanques va deixar de pertànyer al municipi de Lleida i es va constituir en Ajuntament independent, fet a partir del qual la ciutat va acceptar com a emblema municipal l'escut actual, prescindint dels lliris i el cap del moro.