Investigadors de l’IRTA, del Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya, en el marc del projecte finançat per l’INIA (Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria), Productos cárnicos fermentado-curados funcionales y seguros. Nueva vía de ingestión de probióticos, dirigit per la Dra. Margarita Garriga, ha aconseguit aïllar varies soques de bactèries del àcid làctic potencialment probiòtiques a partir de femtes de nadons sans.
Després de purificar-les i cultivar-les en medi de cultiu de laboratori s’han avaluat les seves propietats funcionals, capacitat de supervivència al pas pel tracte gastrointestinal i la seva activitat antagonista front a patògens, així com la seva capacitat tecnològica per aconseguir una correcta fermentació en embotits fermentat-curats, tipus fuet.
Entre totes les soques investigades es va seleccionar Lactobacillus rhamnosus CTC1679, que utilitzada com a cultiu iniciador, ha permès obtenir un fuet potencialment probiòtic reduït en sal i greix, amb unes característiques sensorials similars a les del producte tradicional.
La ingesta diària recomanada de probiòtics s’aconseguiria amb el consum de 10 g d’aquest nou producte desenvolupat, una quantitat totalment compatible amb una dieta saludable i equilibrada.