L'IRTA desenvolupa un fuet probiòtic amb bacteris de nadons

La recerca ha permès obtenir un fuet potencialment probiòtic reduït en sal i greix, amb unes característiques sensorials similars a les del producte tradicional.

Fuet probiotico que ha desenvolupat l'Institut de Recerca Tecnològica Agroalimentària.
photo_camera Fuet probiotico que ha desenvolupat l'Institut de Recerca Tecnològica Agroalimentària.

Investigadors de l’IRTA, del Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya, en el marc del projecte finançat per l’INIA (Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria), Productos cárnicos fermentado-curados funcionales y seguros. Nueva vía de ingestión de probióticos, dirigit per la Dra. Margarita Garriga, ha aconseguit aïllar varies soques de bactèries del àcid làctic potencialment probiòtiques a partir de femtes de nadons sans.

Després de purificar-les i cultivar-les en medi de cultiu de laboratori s’han avaluat les seves propietats funcionals, capacitat de supervivència al pas pel tracte gastrointestinal i la seva activitat antagonista front a patògens, així com la seva capacitat tecnològica per aconseguir una correcta fermentació en embotits fermentat-curats, tipus fuet.

Entre totes les soques investigades es va seleccionar Lactobacillus rhamnosus CTC1679, que utilitzada com a cultiu iniciador, ha permès obtenir un fuet potencialment probiòtic reduït en sal i greix, amb unes característiques sensorials similars a les del producte tradicional.

La ingesta diària recomanada de probiòtics s’aconseguiria amb el consum de 10 g d’aquest nou producte desenvolupat, una quantitat totalment compatible amb una dieta saludable i equilibrada.

Comentaris