21.01.2022 |

Nit de foc a l'enigmàtica Fortalesa dels Vilars

Enmig del misteri que alberga la impressionant fortalesa dels Vilars d'Arbeca es va celebrar una nova edició de la Nit de foc, memorial Carme Giné i Bernat, un esdeveniment que combina el foc amb l'espectacle de teatre i de grups musicals. L'assistència de públic és cada any més nombrosa,  en una nit que ja s'ha convertit en una tradició de l'estiu.
El grup Cèltic Trio va oferir un extens repertori de temes dels diferents països de cultura celta.
Nit de foc a l'enigmàtica Fortalesa dels Vilars

L'organització de la Nit de foc, memorial Carme Giné i Bernat,  a càrrec de l'Associació d'amics dels Vilars, va començar amb la actuació del grup La Cremallera Teatre, per continuar amb la música de cinema amb el concert a càrrec del grup, Mar i Martí Duet. Tot seguit, els sons de la música celta van protagonitzar la nit amb el grup Cèltic Trio que va aconseguir crear una vetllada plena de misticisme en un marc singular,   com no podia ser millor,  l'escenari del conjunt arqueològic.  En una part del recinte, s'hi van aplegar també diverses paradetes de productes artesans i tradicionals. Finalment, el grup de Batucada Dale Maraca d'Arbeca va cloure la nit al pas del seu animat so per part dels joves d'aquesta formació.

La Fortalesa dels Vilars d'Arbeca, construida fa 2.800 anys, és única en el món ibèric català. Es va començar a construir durant la primera Edat del Ferro, cap al 775 abans de la nostra era, i fou abandonada pels volts del 325 abans de la n.e. Cal destacar que durant més de 400 anys s’hi van anar succeint tota una sèrie de remodelacions urbanístiques, de la mateixa manera que el seu paisatge va anar canviant a causa del treball de l’home.   

Amb el pas del temps la fortalesa va sofrir diversos canvis en els seus accessos i urbanisme. Les muralles i el fossat degueren impedir el seu creixement, ja que al segle IV aC els seus habitants abandonaren la fortalesa sense que aparentment hi hagués cap causa traumàtica que ho expliqui.

Per altra banda, l'Associació d'amics dels Vilars es va crear amb la voluntat de fomentar i difondre el coneixement d'aquest conjunt arqueològic en tots els seus àmbits, per tal de contribuir al seu estudi històric i arquitectònic, i per promoure, si així és necessari, la restauració i adequació d'altres monuments històric-culturals del poble d'Arbeca. 

Informació per visitar el conjunt arqueològic Els Vilars d'Arbeca: Oficina de Turisme. Tel. 973 160000, de dijous a diumenge de 10:00 a 14:00.

HORARI D'ESTIU: -Dissabtes i diumenges de 09:00 a 13:00. Les visites guiades s’inciaran a les 10:30 hores. Dissabte a la tarda obert de 19:00 a 21:00.    

+ Informació: Revista d'història SÀPIENS

Catalunya és una terra rica en poblats ibèrics. Tants jaciments han permès els arqueòlegs documentar molt bé aquesta cultura i període històric. Però totes les teories s'estavellen contra els Vilars d'Arbeca, una insòlita fortalesa de 2.800 anys situada a les Garrigues i a la qual SÀPIENS dedica un reportatge en el número 95 (setembre 2010).  

Nit de foc a l'enigmàtica Fortalesa dels Vilars
comentaris