La Fundació Lleida Solidària fa realitat el somni de més de 300 famílies etíops



El President de la Fundació Lleida Solidària (FLS) Ramiro Muñoz, acompanyat de tècnics de l'entitat i un grup de lleidatans, viatjaran a la població etíop de Wukro per inaugurar l'embassament que ha impulsat l'organització i que permetrà regar 100 hectàrees de terrenys.
photo_camera Ramiro Muñoz, amb l'alcalde de Wukro i Àngel Olaran, en les primeres reunions.

Es tracta d'un projecte que va sorgir del Pla d'Urgell a conseqüència del viatge que van fer a Etiòpia els empresaris Àngel Pujol i Marcel Romà acompanyats de German Ribera, atrets per l'obra del missioner basc Angel Olaran,  al mateix temps que per la tasca del oftalmòleg lleidatà Rafael Ferreruela.

L'abril del 2006 arribaven a la regió etíop del Tigray i concretament a la població de Wukro, una de les zones més afectades per la sequera, i conseqüentment per la gana i la misèria. Els expedicionaris van poder comprovar la realitat de la situació d'un territori que depenia totalment de les inclemències meteorològiques per subsistir, amb una total absència de regadius i recursos hidràulics, malgrat tenir èpoques de l'any en què les precipitacions són importants.
Els empresaris van recórrer la regió de la mà d'Olaran per yal de conèixer els conreus, les zones rurals i la forma de vida dels camperols, així com les condicions en que es trobaven milers de famílies.
Marcel Romà, responsable de l'empresa de Miralcamp Àrids Romà, expert en infraestructures de regadius i obra pública, va activar la seva imaginació per traslladar una proposta hidràulica a la regió. La seva coneixença en el sector el feia imaginar de quina manera es podien canalitzar els potencials hídrics de la temporada de pluges per emmagatzemar el suficient cabal d'aigua que pogués garantir una reserva per tot l'any.

La primera de les iniciatives va ser concertar una reunió amb qui més en sabia d'aigua i d'Infraestructures hidràuliques; un esmorzar amb Ramon Vilalta, responsable de l'empresa pública REGSA va ser el punt de partida del projecte lleidatà per la construcció d'un embassament a la regió. Vilalta receptiu amb la proposta es va comprometre a estudiar la iniciativa i estudiar la possibilitat de col·laboració de l'empresa pública,  ja que com a tal, no podia participar en el finançament però sí en la redacció i l'estudi del projecte. Vilalta va reunir-se amb la Fundació Lleida Solidària, la ONG del Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes tècnics de Lleida, en aquell moment dirigida per l'empresari mollerussenc Josep M. Pujol. Una entitat amb més de deu anys d'experiència en projectes constructius arreu del món que va començar amb la reconstrucció d'Infraestructures un cop finalitzada la guerra dels Balcans a l'any 1995.

Un seguit de circumstàncies, que afegides a la manca d'experiència del impulsors del projecte, els empresaris del Pla d'Urgell, va provocar una certa impaciència pensant que una proposta humanitària d'aquestes característiques havia de tenir una certa prioritat.
El que es desconeixia era que com a tot projecte de cooperació, independentment de les necessitats, precisava d'un estudi acurat de viabilitat si es volia aconseguir finançament per part de les institucions. Un estudi ferm que reflectís tots els paràmetres imprescindibles per l'efectivitat de la proposta.
El que per Lleida Solidària i REGSA era un procediment quotidià, per algun dels impulsors del projecte va ser una apatia o manca d'interès en la construcció de l'embassament, per la qual cosa va deixar de banda a les entitats lleidatanes. Tot i així la resta del grup capitanejats per Marcel Romà no van perdre la confiança en les organitzacions lleidatanes, que van continuar treballant en la proposta.

Des de l'any 2006 es treballa en el projecte, a Lleida Solidària es fan canvis en la direcció que assumeix Ramiro Muñoz, el que continua treballant en la redacció de l'avantprojecte amb el finançament de REGSA per tal de poder presentar-lo a les convocatòries de les Agències de Cooperació. Després de quatre anys finalment, el treball es veu recompensat amb la resposta de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional pel Desenvolupament, que concedeix a la FLS 900.000 euros per la construcció de l'embassament i el sistema de reg, la subvenció més elevada de la convocatòria del 2009. Un ajut que es complementa amb les aportacions de Prefabricats Pujol i Àrids Romà.

Arribat aquest punt la FLS està en disposició de redactar el projecte constructiu, que encarrega al gabinet d'enginyeria Inalba de Mollerussa. Amb els diners a la butxaca, s'organitza una expedició al mes d'agost d'aquell any 2009 en la que hi participen responsables de les entitats lleidatanes, que es reuneixen amb Àngel Olaran que actua de intermediari per concertar les entrevistes amb el Secretariat Catòlic de la regió del Tigray, que actuarà com a receptor i gestor del projecte. El Bisbe Mons Tesfaselassie Medhin rep a la comissió lleidatana i es posa a la seva disposició per col·laborar en el desplegament del projecte amb l'aportació de tècnics i experts del país. La visita també serveix per reunir-se amb possibles empreses constructores i concretar la situació de l'embassament.

El 30 de novembre de 2009 s'iniciaven les obres d'un embassament per una capacitat de de 800.000 m3 d'aigua de reg, que permetrà regar 100 hectàrees i beneficiar unes 300 famílies de la població de Wukro. El projecte recollirà l'aigua de les pluges torrencials que assolen la regió durant uns pocs mesos l'any que es faran servir per poder conrear tot l'any. Al mateix temps, està previst la creació d'una cooperativa de regants per la gestió de l'aigua que tindrà per tasques la cura del manteniment de la infraestructura, garantirà la continuïtat i viabilitat i facilitarà la formació, el suport i l'assessorament dels seus membres, així com la formació dels beneficiaris/àries en tècniques agràries que s'adaptin a les noves condicions de la terra i puguin millorar el seu rendiment.

Un llarg recorregut que es materialitza aquest mes d'agost de 2012, que ha donat feina a centenars de persones durant 3 anys i que la Fundació Lleida Solidària lliurarà a les autoritats de la regió del Tigrai per que en puguin gaudir i puguin garantir la supervivència a moltes famílies de la regió, i per altra banda,  una satisfacció per al missioner Àngel Olaran que podrà materialitzar molts dels seus projectes agrícoles i ramaders que té previstos amb joves i famílies que estan sota la seva tutela.

Comentaris