Les Jornades Fructícoles de l'IRTA, les més importants d'Europa

El consum de fruita a Espanya i Catalunya es dramàtic, segons el Doctor Ignasi Iglesias, ja que el sector no ha sabut aplicar estratègies de qualitat constant i d'identificació del producte pel consumidor.
La jornada va presentar 120 varietats de fruita dolça, pera, poma i pinyol.
photo_camera La jornada va presentar 120 varietats de fruita dolça, pera, poma i pinyol.

El consum de fruita dolça a Espanya i Catalunya es troba sobre els 4 quilos per habitant i any, molt lluny dels 22 o 28 quilos que es consumeixen en altres països europeus, el que significa una tragèdia pel sector, segons ha manifestat el Doctor Ignasi Iglesias, responsable del programa d'avaluació de noves varietats de l'IRTA, en el decurs de la Jornada Fructícola que s'ha celebrat aquest dimecres a Mollerussa.


Segons Iglesias Catalunya és un gran productor de fruita dolça, el pagès ha fet els deures adaptant-se a la transformació varietal, però aquest esforç no retorna al productor, el que significa que alguna cosa falla en la cadena. El responsable de l'IRTA assegura que el pagès es el que més innova i pel contrari el que en treu menys beneficis.

Iglesias recomana que el sectors i les OP es posin d'acord per tal d'aconseguir una qualitat constant i invertir en identificació en els punts de venda i en la promoció dels productes, una manera de valoritzar l'esforç del productor. El consumidor vol identificar els producte amb una garantia de qualitat constant, en cas contrari l'únic que s'aconsegueix es confondre i que es decideixi, per fruita d'altres procedències.

La XVII Jornada Fructícola de l’IRTA, s'ha convertit en la major concentració de fructicultors de l’Est d’Europa, amb més de 1.500 assistents en els dos dies de durada (un primer en català i l’endemà en castellà). A més dels nombrosos assistents, hi participen més de 43 empreses (50% més que en l’edició anterior), amb els seus estands i la presentació de novetats. Val a dir que els assistents del primer dia provenen majoritàriament de les comarques veïnes, mentre que el segon dia són presents fructicultors d’Aragó, Valencia, Extremadura, La Rioja, i alguns tècnics de Portugal, França i Itàlia.

El conseller d'Agricultura Josep Maria Pelegrí va ser l'encarregat d'inaugurar la dissetena edició de les jornades, acompanyat de l'alcalde de Mollerussa Marc Solsona, la directora territorial del departament Cristina Bosch i el director general de l'IRTA Josep Maria Monfort.  

El conseller ha fet un reconeixement a la importància del paper i la tasca de l’IRTA i remarcant la rellevància de la Jornada com “la Jornada tècnica més important d’Europa en matèria de fruita” perquè compta, entre els dos dies, amb la major concentració de fructicultors d’Europa, de 6 comunitats autònomes i de tres països, les esmentades 43 empreses, 120 varietats exposades de les 550 que s’avalen anualment, xifres que confirmen que “estem davant del punt de trobada anual de tot el sector productor de fruita” i ha recordat que “el Departament, a través de l’IRTA, treballa constantment per a proveir d’innovació al llarg de la cadena de valor”.

Des de Mollerussa, Pelegrí també s'ha mostrat convençut que els pagesos catalans podran seguir produint amb normalitat el 2014 amb l'adaptació a la normativa europea que regula l'ús de plaguicides i fitosanitaris.

D’altra banda, Josep Maria Pelegrí ha respost les declaracions de la presidenta del Partit Popular de Catalunya, Alícia Sànchez-Camacho, la qual ahir va afirmar que la independència de Catalunya comportaria la pèrdua de 310 milions d'euros d'ajuts agraris europeus, assenyalant que el que ha de fer la candidata del PPC és “deixar d’estendre la por en el món pagès i treballar per a garantir que l’Estat espanyol no deixi de posar els diners que corresponen al sector agrari català en el pressupost de 2013 i que la negociació de l’Estat per a la futura Política Agrària Comuna (PAC) després no suposi una pèrdua de fons per al món agrari del nostre país”.

Comentaris