L'aigua dels Canals d'Urgell comença a regar els conreus del territori

El passat divendres les comportes principals dels Canals d'Urgell es van obrir per donar inici a la campanya de reg, que enguany parteix amb una reserva d'aigua que supera la mitjana dels darrers 10 anys

Un pagès alça la pala en una boquera de la finca ©JosepAPérez
photo_camera Un pagès alça la pala en una boquera de la finca

Les séquies dels Canals d'Urgell començaven a rebre les primeres dotacions de la campanya aquest dilluns, després que la Comunitat General de Regants obris les comportes de Pons i Sant Llorenç el passat divendres. Així es donava el tret de sortida a una temporada que registra la mitjana més alta de reserves dels darrers 10 anys, gràcies a les pluges i les nevades dels darrers mesos, segons explicava el president dels regants Ramon Carné.

Segons el màxim responsable de la comunitat, ara caldrà veure com avança climatològicament parlant la primavera per saber quina és la demanda d'aigua i com es transforma la neu que hi ha a les muntanyes, ja que si bé els càlculs actuals apunten a una gran reserva, pot ser que faci molta calor i s'acabi evaporant més que no desfent i per tant sumant als cabals dels rius.

ara caldrà veure com avança climatològicament parlant la primavera per saber quina és la demanda d'aigua i com es transforma la neu que hi ha a les muntanyes

Imatge de l'aigua en una finca del Pla d'Urgell 1Durant l'hivern la comunitat de regants ha invertit prop de 2 milions d'euros en obres de manteniment i conservació de la infraestructura. La més destacada és la que ha d'acabar, d'aquí a tres anys, amb els problemes que ocasiona una esquerda que hi ha al Túnel de Montclar, a l'inici del canal. Segons Ramon Carné, és una esquerda de 150 metres i aquestes darreres setmanes se n'ha pogut arreglar uns 50 metres. S'ha hagut d'encarregar l'obra a una empresa especialitzada en mines i pràcticament comportarà fer de nou tot el túnel però mantenint l'estructura actual.

la comunitat de regants ha invertit prop de 2 milions d'euros en obres de manteniment i conservació de la infraestructura.

Per una altra banda, també s'ha revestit un tram de la quarta séquia, al terme de Juneda; s'ha continuat amb el revestiment de la tercera séquia a Bellvís; s'han permeabilitzat trams que tenien pèrdues, i s'han recrescut també diversos trams. Segons Carné, s'ha fet tot el que es fa cada any per intentar que no calgui parar ni un minut per poder fer la campanya tranquil·lament.

El Canal d'Urgell rega 70.000 hectàrees de cultiu de les comarques de l'Urgell, la Noguera, el Segrià, el Pla d'Urgell i les Garrigues. A més a més, abasteix una població d'uns 100.000 habitants així com les indústries i les granges que hi ha a la zona. El preu de l'aigua fa anys que està fixat en una mitjana de 80 euros per hectàrea que permeten regar tota la campanya tot i que cada col·lectivitat de regants fixa el preu en funció de les obres i característiques que tenen.

Comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement