27.09.2021 |
Territoris.cat

L'Associació Leader de Ponent subvenciona 27 projectes a les Garrigues, Urgell, Pla d'Urgell i Segrià sud

L'any 2016 s'han concedit, a través de l'entitat, un total de 763.660,34 euros a projectes locals amb l'objectiu d'impulsar l'activitat econòmica local i garantir l'equilibri territorial

Representants de l'Associació Leader de Ponent i altres entitats durant l'acte de presentació d'Espais Naturals de Ponent
Representants de l'Associació Leader de Ponent i altres entitats durant l'acte de presentació d'Espais Naturals de Ponent
L'Associació Leader de Ponent subvenciona 27 projectes a les Garrigues, Urgell, Pla d'Urgell i Segrià sud

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha resolt els ajuts 2016 proposats per l'Associació Leader de Ponent com a entitat sense ànim de lucre encarregada d'implementar la metodologia Leader a les comarques del Pla d'Urgell, l'Urgell, les Garrigues i el Segrià (sud). En total, aportarà 763.660,34 euros a 27 projectes d'aquestes comarques amb l'objectiu d'impulsar l'activitat econòmica a l'àmbit rural i garantir l'equilibri territorial. Actualment, l'Associació Leader de Ponent treballa en la segona convocatòria d'ajuts Leader del 2016, que romandrà oberta fins el 16 de gener del 2017. La principal novetat d'aquesta nova convocatòria és que totes les sol·licituds s'han de presentar telemàticament. Els ajuts Leader són cofinançats en un 57% pel Departament d'Agricultura, i en un 43% pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

En la primera convocatòria d'ajuts de l'any 2016, l'Associació Leader de Ponent ha proposat al Departament d'Agricultura ajuts Leader per a 27 projectes de la seva àrea d'influència. Concretament es tracta de 12 projectes situats a les Garrigues, 9 a l'Urgell, 5 al Pla d'Urgell i un al Segrià, que rebran properament una aportació a fons perdut per un valor total de 763.660,34 euros. Per territoris, aquesta suma es concreta en 274.222,29 euros, 290.303,41 euros, 118.151,73 euros i 80.982,91 euros, respectivament.

Els projectes subvencionats s'han dividit en els dos eixos establerts pel Departament d'Agricultura en la convocatòria corresponent. El 59% de projectes subvencionats pertany a l'àmbit de la transformació i/o comercialització de productes agroalimentaris, mentre el 49% restant, un total de 10, no s'emmarquen dins l'àmbit agroalimentari.

Els projectes rebuts per l'Associació Leader de Ponent han estat valorats a través d'uns barems de puntuació aprovats per Agricultura seguint les directrius marcades per la Comissió Europea i lligats a l'estratègia global de l'entitat definida en un procés participatiu. Aquesta estratègia té com a objectiu principal la creació d'activitat econòmica al territori a partir de la promoció i la comercialització de producte agroalimentari local i de les sinèrgies amb altres sectors del territori com ara el turisme, la gastronomia i el petit comerç. 

Les tres línies d'actuació en què es concreta són la generació d'activitat econòmica a partir del producte local; el foment de l'emprenedoria, especialment entre els joves; i el suport al desenvolupament de projectes col·lectius sectorials i intersectorials. Com a prioritat transversal es donarà suport actiu a les zones rurals deprimides amb una elevada regressió demogràfica i que tenen un índex de ruralitat elevat. 

L'Associació Leader de Ponent subvenciona 27 projectes a les Garrigues, Urgell, Pla d'Urgell i Segrià sud
comentaris