18.05.2021 |
Territoris.cat

L'Hospital Santa Maria diagnostica cada any a Lleida 400 nous casos d'Alzheimer

La Unitat de Trastorns Cognitius, que atén actualment uns 2.500 pacients crònics, va celebrar dimecres una jornada dedicada a la figura del cuidador

Alzheimer_4 inerior
Actes del Dia mundial de l'Alzheimer
L'Hospital Santa Maria diagnostica cada any a Lleida 400 nous casos d'Alzheimer

La Unitat de Trastorns Cognitius (UTC) de l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida, gestionat per l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), va organitzar dimecres una jornada per commemorar el Dia Mundial de l’Alzheimer sota el lema El valor del cuidador.

La UTC atén actualment uns 2.500 pacients d’Alzheimer crònics i diagnostica uns 400 nous malalts anuals, segons va explicar Gerard Piñol, neuròleg i coordinador de la Unitat, en el marc de l'acte inaugural de la convocatòria i al qual va estar acompanyat pel director dels Serveis Territorials de Salut a Lleida, Jordi Cortada, i representants del Servei Català de Salut a Lleida.

El cuidador esdevé una persona "clau" en la malaltia, segons Piñol

La jornada de dijous va voler dedicar una especial atenció a la figura del cuidador, la qual Piñol va definir com a “una persona clau en aquesta malaltia, que comporta una càrrega molt esgotadora”. 

El coordinador va explicar que una vegada confirmat el diagnòstic, la Unitat ofereix un curs de formació per als cuidadors de dos mesos de durada. A més, un cop al mes es fan xerrades de difusió de la malaltia adreçades tant a cuidadors com a la població general. 

El programa de la jornada va incloure un vídeo explicatiu dels professionals de la Unitat de Trastorns Cognitius, es va parlar també dels programes d’atenció als cuidadors que des del centre es duen a terme i es van posar en comú diverses experiències de persones que exerceixen com a cuidadors de malalts d’Alzheimer. Per acabar, es va fer una taula rodona amb associacions, entitats i fundacions implicades en el maneig de pacients amb la malaltia d’Alzheimer i els seus cuidadors.

Durant tot el dia, al vestíbul de l’Hospital Universitari de Santa Maria es va instal·lar un mural per recollir “el record que mai voldries oblidar”, on els usuaris del centre van poder participar i deixar escrita la seva frase.

L'Hospital Santa Maria diagnostica cada any a Lleida 400 nous casos d'Alzheimer
comentaris