28.01.2022 |
Territoris.cat

L'Institut d'Estudis Ilerdencs reedita el facsímil de la revista ‘Vida lleidatana’, del 1926

L'IEI presenta la reedició del facsímil en el marc dels actes del 75è aniversari i dins dl programa d'actes de la Diada de Sant Jordi

Macià, Reñé i Pujol presenten l'agenda d'activitats i publicacions de l'IEI
Macià, Reñé i Pujol presenten l'agenda d'activitats i publicacions de l'IEI
L'Institut d'Estudis Ilerdencs reedita el facsímil de la revista ‘Vida lleidatana’, del 1926

L'Institut d'Estudis ilerdencs (IEI) ha presentat aquest dimecres el programa d'actes i les publicacions editades amb motiu de la Diada de Sant Jordi, entre les quals destaca el facsímil de la revista Vida lleidatana. Un acte en el que hi han participat el president de la Diputaciò Joan Reñé, la vicepresidenta de l'IEI Rosa Pujol i la directora Montserrat Macià. 

L'IEI ha dut a terme una transcripciò literal del que van ser totes les revistes d’aquesta publicació durant el seu primer any d’història, el 1926. La publicació es va editar fins al 1931 i és un testimoni de la vida cultural tant a la ciutat de Lleida com a les comarques del territori durant el període prerepublicà. L'ens ha volgut posar en valor aquesta reediciò amb motiu del seu 75è aniversari.

La directora de l'IEI Montserrat Macià ha desgranat els actes preparats per la Diada de Sant Jordi, que ha articulat en tres eixos. En un primer eix hi ha situat les col·laboracions editorials de l’IEI amb altres institucions i entitats. En aquesta línia, s’inclouen les presentacions dels llibres amb els quals els diaris ‘Segre’ i ‘La Mañana’ obsequiaran als seus lectors: el primer és ‘El Pirineu fa 60 anys; el segon, l’obra guanyadora del 27è Premi Josep Lladonosa d’història local dels Països Catalans, ‘Enginyers i regants. El Canal d’Aragó i Catalunya (1896-1940)’, escrita per Josep Joan Mateu González..

Macià, Reñé i Pujol presenten l'agenda d'activitats i publicacions de l'IEI 1En un segon eix, s’hi inclouen les novetats editorials en què ha participat l’IEI, en aquest cas encapçalades per l’esmentada ‘Vida lleidatana’. Dins d’aquest capítol, s’inscriuen també ‘La Catedral Nova de Lleida’, de Ximo Company, Meritxell Niñá i Isidro Puig, que forma part de la col·lecció Clau de Volta; ‘La Guerra del Francès a Catalunya: una nòmina del seu poder polític (1808-1814)’, de Quintí Casals; l’edició en anglès de ‘Perseguits i salvats’, que properament també veurà la llum en hebreu; ‘De la litografia a la paleontologia’, una obra d’Antoni Lacasa sobre la pedrera de Meià; i ‘Felip Solé i Olivé’, una biografia que veurà la llum properament i que ha anat a càrrec de Josep Varela. 

El tercer i darrer eix d’activitats programades per Sant Jordi a l’IEI tenen un caire més lúdic i menys erudit, i van adreçades a un públic més familiar. En aquest grup hi trobem, per exemple, el dissabte 22 la participació en la recepció als escriptors lleidatans que es farà al matí a l’església de Sant Martí i, al vespre, els concerts que oferiran el cantautor Josep Tero i el grup lleidatà Tremendos al Pati de l’IEI.

En aquest mateix apartat, però dins el cicle ‘75 anys, 75 mirades al territori’, s’han programat activitats diverses per les comarques, tal com ha volgut destacar Rosa Pujol, per tal que tothom se senti partícip de l’aniversari de l’IEI. Així, divendres a la tarda s’ha programat a Gimenells la representació de l’espectacle teatral de carrer ‘Dragon ST’, de la companyia JAM, mentre que, diumenge a la tarda, Rialp gaudirà de l’obra juvenil ‘A jugar’, de la companyia Fadunito; Vallfogona de Balaguer rebrà una nova edició del ‘Diumenge a tot ritme al territori’, amb la música de Peer Gynt; i Aitona agafarà el testimoni de l’IEI per fer passar una bona estona als més menuts de la casa amb ‘La Rateta’, de Campi qui Pugui. 

L'Institut d'Estudis Ilerdencs reedita el facsímil de la revista ‘Vida lleidatana’, del 1926
comentaris