Lleida acollirà aquest novembre la I Jornada sobre historiografia local que parlarà de la II República

IEI Jornada Historiografia texte 2 inteior
photo_camera La jornada neix en el marc de la celebració del 75è aniversari de l’IEI

La I Jornada sobre historiografia local tindrà lloc el dia 18 de novembre a Lleida, organitzada per l’Institut Ramon Muntaner, la Coordinadora de Centres d’Estudi de Parla Catalana (CCEPC), l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) i la Diputació de Lleida. La jornada neix en el marc de la celebració del 75è aniversari de l’IEI i dels 25 anys de la CCEPC i vol ser un pas endavant en les nombroses iniciatives puntuals que s’han realitzat al llarg dels anys per analitzar la situació de la història local.IEI Jornada Historiografia texte

Segons han explicat els organitzadors “proposem unes jornades amb continuïtat, que es podrien celebrar cada dos anys i que tindrien com a resultat una publicació”.  Les jornades volen ser així una exposició d’un estat de la qüestió de l’aportació feta a la historiografia general des de la recerca local i comarcal. Les publicacions resultants de les jornades permetrien identificar les aportacions fetes pels estudis locals a certes temàtiques historiogràfiques.

En aquesta primera edició es parlarà de la II República, però cada dos anys s’escollirà una temàtica diferent

La intenció dels organitzadors és escollir un objecte d’estudi en cada edició, sigui un període històric o una temàtica concreta, sobre el qual hi hagi estudis o aportacions significatives fetes des de les entitats locals i comarcals. Concretament en aquesta primera edició s’ha triat com a centre d’interès la II República. Aquesta temàtica s’ha dividit en 9 subtemes que han estat encarregats a historiadors/es que en siguin especialistes. Cadascun dels encàrrecs donarà lloc a un estat de la qüestió. Aquests treballs i les corresponents bibliografies, formaran part d’una publicació posterior.

Entre els noms que ja han confirmat la participació en les jornades es troben els dels professors universitaris Carles Santacana, Arnau Company, Meritxell Ferré, Josep M Figueras, Sergio Calzado, Enric Pujol, Òscar Jané, Ramon Arnabat, Xavier Ferré, Cèlia Cañellas i Manel López. La jornada s’estructurarà en taules rodones amb moderadors que facin intervenir els ponents que han desenvolupat les temàtiques. Es tancarà amb un epíleg final sobre possible línies d’investigació encara sense explorar.

Les xerrades tindran lloc a l’Aula Magna de l’IEI al llarg de tot el dia 18. Tota l’activitat, inclòs el dinar, són gratuïtes.

Comentaris