Lleida és la demarcació que abans ha recuperat els nivells d'activitat econòmica pre-crisi ja que havien caigut menys

Les comarques lleidatanes, però, van ser les que menys van créixer durant el 2016 en relació amb l'any anterior

lleida 1 inteior
photo_camera Un instant de la presentació de la Memòria Econòmica de Catalunya 2016 a la Cambra de Comerç de Lleida, amb la directora de l'informe, Carme Poveda / ACN

Lleida és la demarcació catalana que abans ha recuperat els nivells d'activitat econòmica que tenia abans de la crisi però això respon al fet que és on havien retrocedit menys per la important dependència del sector agroalimentari, més estable que la indústria o els serveis. Segons la Memòria Econòmica de Catalunya 2016, en termes absoluts el Valor Afegit Brut (VAB) registrat per les comarques lleidatanes durant el 2016 va superar en un 3,3% els nivells registrats el 2007, mentre la mitjana del conjunt de Catalunya es va igualar als nivells pre-crisi.

La indústria va liderar el creixement a la demarcació durant el darrer exercici

Tot i això, durant l'any 2016 l'economia lleidatana va presentar uns nivells de creixement inferiors respecte a la resta de demarcacions en relació amb el 2015. En concret, a Lleida el VAB va seguir amb una tendència ascendent que va iniciar el 2013, fins a registrar un creixement nominal del 3%, la xifra més positiva des de l'inici de la crisi (a Catalunya el creixement va ser del 3,5%). La indústria va liderar aquest creixement a la demarcació durant el darrer exercici, seguida a més distància pels serveis. Cal destacar també l'increment del 4,3% en les exportacions.

Els resultats de l'Enquesta del Clima Empresarial que realitzen les cambres catalanes amb la col·laboració de l'Idescat mostren que la marxa dels negocis a Lleida durant el 2016 ha estat positiva en tots els sectors econòmics exceptuant en la construcció, però els sectors amb uns majors creixements han estat la indústria i els altres serveis (sense incloure el comerç, on s'ha registrat un lleuger creixement). L'agroalimentari ha continuat estable. Tot i la recuperació econòmica, el nombre d'empreses amb assalariats es va tornar a reduir el 2016 en 224 empreses, fins a les 15.287 (un 6% del total de Catalunya).

Mínims històrics en la construcció residencial

A Lleida la construcció residencial es va situar el 2016 en mínims històrics i encara no ha iniciat la seva recuperació, a diferència de la resta de demarcacions catalanes (sobretot Barcelona i Girona). El nombre d'habitatges iniciats el 2016 només representa un 2% dels construïts durant el 2006 (13.864). 

D'altra banda, el balanç del sector turístic a la demarcació de Lleida durant l'any passat va ser força positiu, sobretot en la marca Pirineus, que va rebre un 12,5% més de turistes que el 2015.

Comentaris