A Lleida, el 63% de les persones en situació vulnerable ateses per la Creu Roja pateixen pobresa crònica

La presidenta Dolors Curià i Pilar Millán  presenten les dades a Lleida 1
photo_camera La presidenta Dolors Curià i Pilar Millán presenten les dades a Lleida

A Lleida, el 63% de les persones en situació vulnerable ateses per la Creu Roja pateixen pobresa crònica, és a dir, des de fa tres anys o més. Són un 22% més que la mitjana catalana. L'entitat social ho explica en part perquè els afectats han demanat ajuda fa més anys, són més joves i fa més anys que estan a l'atur. Són dades del desè estudi de l'Observatori La cronificació de la pobresa que s'ha fet públic aquest dilluns. D'entre els resultats d'aquest estudi s'extreu també que vuit de cada deu persones ateses per la Creu Roja a Lleida pateixen pobresa severa, és a dir, són llars amb quatre membres on s'ingressen menys de 1.193,3 euros al mes. 

vuit de cada deu persones ateses per la Creu Roja a Lleida pateixen pobresa severa

És el cas de la Raquel Lara, de 31 anys i el seu home de 45 amb dos fills de 5 i 10 anys. Ella només treballa una hora al dia en època escolar i el seu home està a l'atur i només treballa puntualment a la recollida de fruita. Des de Creu Roja valoren positivament l'aprovació de la llei de la renda garantida de ciutadania perquè la major part dels recursos de l'entitat dels últims anys han anat destinats a pal·liar necessitats bàsiques. Ara, amb aquesta renda garantida familiar de 1.200 euros mínim, la Creu Roja podrà destinar més recursos a programes formatius, d'acompanyament o d'inserció laboral.

no reben cap ajuda, tot i que els hi correspondria el PIRMI, perquè estan empadronats a casa de la seva mare i ella cobra una pensió

La presidenta de Creu Roja Dolors Curià i Pilar MillánLa Raquel Lara ha explicat que fa sis anys que la família no té feina i que en aquests anys la seva vida ha canviat molt. Abans el seu home treballava a la construcció i ella netejava cases i vivien bé. Podíem cobrir les necessitats bàsiques i pagar alguns capricis, recorda. Els únics ingressos que entren a casa actualment són els pocs diners que guanya ella treballant una hora al dia en una escola; concretament de 8 a 9, que es diu l'hora d'acollida, però entre juny i setembre no treballa perquè no hi ha escola. El seu home està a l'atur i només treballa puntualment els mesos d'estiu a la fruita però com que no tenen cotxe i depèn d'altres persones que el portin, molts dies no pot treballar. La Raquel afegeix que no reben cap ajuda, tot i que els hi correspondria el PIRMI, perquè estan empadronats a casa de la seva mare i ella cobra una pensió. Ells, però, viuen en un pis okupat des del juliol de l'any passat. Tenen dos fills, de 5 i 10 anys. 

Ara, amb aquesta renda garantida familiar de 1.200 euros mínim, la Creu Roja podrà destinar més recursos a programes formatius, d'acompanyament o d'inserció laboral

El 2016, la Creu Roja de Lleida ha atès més de 3.100 persones en programes de lluita contra la pobresa. Aquests programes contemplen la distribució d'’aliments i d'altres productes de primera necessitat com els kits de suport infantil, dels quals es van repartir 258 unitats durant tot l'any. També s'han dut a terme ajudes econòmiques a les famílies per al subministrament de la llar passant de 220 el 2015 a 262 el 2016. Les ajudes amb targetes alimentàries s'han triplicat arribant a entregar 457 targetes als usuaris de Creu Roja Lleida. També s'ha incrementat un 10% l'atenció a la gent gran i s'ha posat en funcionament un recurs residencial per a l'acollida de persones refugiades. Tot i que en un inici comptava amb 16 places, ara en té 22 de disponibles. Des que es va endegar el programa d'acollida el maig de l'any passat a Lleida s'ha atès 34 persones. 

Comentaris