Sónar actua com a catalitzador de relacions entre el món de la creativitat, la tecnologia i el coneixement. El programa d'activitats d'enguany fomenta la interacció entre els diferents protagonistes de l'ecosistema de la innovació mitjançant la col·laboració de la comunitat creativa amb universitats, centres d'investigació científica i l'àmbit empresarial.
Entre els temes d'aquesta edició, Sónar + D proposarà debats com: l'impacte dels algoritmes sobre la prescripció cultural i el seu efecte en les nostres vides, els reptes dels artistes per abordar la tecnologia com a eina transformadora i d'impacte cultural i social, els models que proposen tornar a descentralitzar la Xarxa, les relacions entre cultura i activisme, les possibilitats narratives i experiencials de la realitat virtual o el potencial de les dades com a matèria de creació artística.
Estrenes europeus i nacionals de produccions de realitat virtual, nous instruments musicals, prototips sonors o audiovisuals, experiments col·lectius que uneixen ciència i art destaquen entre les propostes que recorreran el congrés transversalment.
El Congrès està compost per conferències, debats i activitats de networking i negoci per part de més de 150 ponents i experts de 15 països.
- Destaquen figures clau com el productor, pensador i agitador creatiu Brian Eno, qui donarà la conferència inaugural. O com Jacob Appelbaum, el cèlebre investigador de seguretat informàtica nord-americà i una de les cares visibles del projecte Tor, el navegador de la deep web. També faran xerrades, músics i productors com Jean-Michel Jarre, Richie Hawtin, Carsten Nicolai o Kode9.
- Spotify i la BBC debatran sobre la irrupció de l'algoritme en la prescripció musical; es duran a terme workshops de creació digital (realitat virtual, computació i so, disseny d'interactius, creació d'instruments, etc.), així com la sèrie de xerrades i tallers denominades Decentralize per promoure la descentralització d'Internet. També destaca la xerrada d'Adam Clark, membre rellevant de la comunitat d'usuaris de Minecraft, qui explicarà el potencial dels videojocs com a agent de canvi positiu i eina educativa.
- Institucions científiques de prestigi com CERN (el laboratori més gran d'investigació en física de partícules del món) i ALMA (el projecte més gran astronòmic del món) explicaran per què col·laboren amb artistes en els processos d'investigació.
L'àrea de networking, exclusiva per a acreditats, inclou activitats destinades a la recerca de finançament (Meet the Investor), la mentoria de projectes (Meet the Expert) i una borsa de treball per a captació de talent (Job Market Place).
Sónar + D es celebrarà al Pavelló 4 de Fira Montjuïc, un espai en forma d'espiral que recull l'esperit d'interacció i networking propi de l'esdeveniment.
Totes les activitats de Sónar + D estan obertes al públic general excepte les sessions de networking, que són exclusives per a acreditats.