El Musiquem Lleida aposta per activitats paral·leles de la mà del cinema, la gastronomia i l'educació

El festival Musiquem Lleida  1 inteior
photo_camera El Festival tindrà lloc a Lleida ciutat però també a altres localitats lleidatanes com El Vilosell, Torrebesses, La Granja d’Escarp o Térmens / Foto Adrià Ropero

Un festival integrat amb el seu entorn, la ciutat i les comarques de Lleida i cada cop més obert a diferents sectors socials per tal d’aplegar nous públics. Aquest és l’esperit del qual la Coral Shalom, organitzadora d’aquest multitudinari esdeveniment, vol impregnar la XII edició del festival internacional Musiquem Lleida, que aposta per la visió més comunitària de la música i que del 6 al 8 d’octubre programa 23 concerts d’11 grups d’arreu del món.

Organitzat per la Coral Shalom, tindrà lloc del 6 al 8 d’octubre a Lleida i comarques i programa 23 concerts d’11 grups d’arreu del món

Aquest any i amb aquest objectiu, el Musiquem començarà a sonar abans, amb la incorporació d’activitats paral·leles en les quals s’ha involucrat la Federació d’Hostaleria de Lleida, el Gremi de Forners, el Gremi de Llibreters, entre altres sectors vinculats amb la música com ara el cinema, la gastronomia o l’educació. “Volem encomanar a Lleida i als lleidatans aquest esperit comunitari de la música, per això el + Musiquem és una excusa perfecta perquè la inspiració de la música arribi a tot arreu: al cinema, als restaurants, a les fleques o a la biblioteca”, ha explicat la directora del Musiquem Lleida i de la Coral Shalom, Carme Valls, referint-se a la programació de les activitats paral·leles, sota el nom paraigües de “+ Musiquem”.El festival Musiquem Lleida texte

El Festival, que tindrà lloc a Lleida ciutat però també a diferents localitats lleidatanes (El Vilosell, Torrebesses, La Granja d’Escarp o Térmens) comença amb el + Musiquem, activitats paral·leles que s’inicien el 28 de setembre amb un concert del prestigiós Cor de Cambra de l'Hochschule für Musik Franz Liszt de Weimar. El concert tindrà lloc a l’Auditori Enric Granados a les 20.30 h. Les activitats paral·leles seguiran amb cinema el dia 30 al Funatic, on es presentarà la pel·lícula ‘Un tango más’, de Wim Wenders. La presentació anirà precedida d’una xerrada sobre la seva filosofia.

El 4 d’octubre la cuina serà la protagonista amb un taller de música i cuina a càrrec del xef del restaurant Bonum, Ramon Tudela, que tindrà lloc a la Sala Sunka. Seguiran les activitats el dia 5 amb un debat a l’IEI amb el títol ‘Repercussió de l’educació musical en els infants i adults. Integració social i cultural amb la música’ on diferents ponents explicaran com la música pot esdevenir una eina per a la integració i s’exposaran models pràctics de com s’ha aplicat en altres territoris. Per últim, la Biblioteca Pública acollirà el dia 7 la presentació del llibre ‘The Beatles. 501 historias que deberías conocer’ de Jordi Melgosa, Ivan Moldes, Josep Molist i Jordi Zaragoza de l’editorial Milenio.

Restaurants de Lleida oferiran música en viu

En ocasió del festival, el Gremi de Forners de Lleida ha ideat un “músic” del Musiquem que s’ha pogut tastar aquest dimecres en el marc de la roda de premsa de presentació del festival i que se servirà als establiments del gremi els dies del festival. D’altra banda, diferents restaurants de la ciutat (Teresa Carles, Bar Bodega Blasi, Restaurant Ferreruela, L’Estel de la Mercè, el Restaurant Bonum o la Cafeteria del Col·legi d’Arquitectes) oferiran música en viu, que interpretaran grups de música de cambra del Conservatori, que s’implica per primera vegada en el festival.

Un total d’11 formacions musicals d’arreu del món oferiran 23 actuacions al llarg de tres dies: del 6 al 8 d’octubre. Són agrupacions de Mèxic, Portugal, Bulgària i de diferents indrets de l’Estat espanyol –també lleidatans- que ompliran de música els carrers i places de Lleida i comarques al llarg de tres dies. Lleida es convertirà una vegada més, en un escenari a cel obert en el qual tindran lloc 23 actuacions, en un total de 50 hores de música en viu per a tothom, “Un volgut apropament a un tipus d’estètica de la música”, explica Carme Valls.

Destaca el concert de cloenda, que tindrà lloc el diumenge 8 d’octubre a l’Auditori Enric Granados a càrrec de la Coral Shalom i cantaires convidats, solistes vocals, José Luis Rios al piano i l’Orquestra del festival Musiquem Lleida dirigits per Robert Faltus. Interpretaran ‘A Little Jazz Mass’, de Bob Chiclot, un dels compositors contemporanis més populars i productius de l’àmbit coral. La seva ‘A Little Jazz Mass’, composta i estrenada l’any 2004 a Nova Orleans va esdevenir un èxit arreu del món. Es tracta d’una explosiva missa brevis de 5 moviments, escrita en l’estil de jazz per a cor a 8 veus amb l’acompanyament del piano, baix i percussió. 

El mateix concert es podrà escoltar a posteriori, els dies 22 i 28 d’octubre a les localitats de La Granja d’Escarp i Térmens, respectivament.

Comentaris