Les pomes de Tornabous i Barbens reben el Premi Internacional a la Millor Poma Golden

Una convocatòria impulsada per JARC-COAG i avalat per l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), a la que es van presentar 14 mostres (12 de les quals eren catalanes), de les que es van seleccionar cinc finalistes.

Acte de lliurament del Premi Internacional Poma Golden 1
photo_camera Acte de lliurament del Premi Internacional Poma Golden

L’organització agrària JARC-COAG ha lliurat aquest dijous el primer Premi Internacional a la Millor Poma Golden i també a la més valorada pels consumidors, en un tast que es va celebrar el passat 24 de març a Lleida en el marc de la jornada sobre la qualitat sensorial de la fruita. Les empreses guanyadores han sigut la Societat Agrària de Transformació (SAT) Tornafruit  de Tornabous (L’Urgell) en la categoria de millor poma Golden i l’Horta de Barbens (Pla d’Urgell) en el panell dels consumidors.

Les seleccionades ho han sigut pel seu grau d’excel·lència

Al Premi, organitzat per JARC-COAG i avalat per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), es van presentar 14 mostres (12 de les quals eren catalanes), de les que es van seleccionar cinc finalistes. Amb aquesta iniciativa, l’organització agrària vol que tots els agents implicats en la cadena de comercialització (des del productor fins al consumidor), però especialment la distribució, valorin més el gust de la fruita, abandonant la pràctica de vendre-la a un preu ruïnós pel productor.

 L’IRTA ha constatat que la poma guanyadora es caracteritza per exhibir una dolçor i un sabor més elevat que la resta, a més d’una bona textura i aparença i una acidesa

El guardó a la Millor Poma Golden l’ha recollit Josep Maria Solà, president de la SAT Tornafruit de Tornabous. Formada per 38 socis productors, comercialitza 12 milions de quilos de fruita, dels quals gairebé 6 són de la varietat de poma Golden.

El reconeixement del tast dels consumidors l’ha rebut Josep Maria Lahuerta, responsable de l’empresa familiar l’Horta de Barbens (Pla d’Urgell). L’explotació disposa de 35 hectàrees de fruita (25 d’elles de poma Golden) cobertes íntegrament amb xarxes antipedra.

La investigadora del subprograma de post collita de fruites i hortalisses de l’IRTA, Gemma Echeverria, ha destacat el gran nivell de qualitat de les mostres presentades i ha afegit que les seleccionades ho han sigut pel seu grau d’excel·lènciaL’IRTA ha constatat que la poma guanyadora es caracteritza per exhibir una dolçor i un sabor més elevat que la resta, a més d’una bona textura i aparença i una acidesa intermèdia.  Mentrestant, en el tast popular, els consumidors han percebut la poma guanyadora com a més saborosa i sucosa que la resta.

 
 

Comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement