La previsió de collita de poma a Lleida apunta un descens del 8% i la de pera un lleuger ascens del 2%

A Catalunya les dades són similars, amb una baixada en la producció de poma del 7% i un increment en la de pera de l'1%, respecte a les xifres de l'any passat

Un moment de la presentació d'avui.
photo_camera Un moment de la presentació d'aquest dijous

Les previsions de collita de fruita de llavor a Catalunya per a aquesta campanya 2017 indiquen un descens del 7% en el cas de la poma, en relació a l’any passat, i un lleuger ascens pel que fa a la pera. Aquestes dades han estat presentades aquest dijous, a Lleida, per la directora general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya, Teresa Masjuan, que ha estat acompanyada del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Ferran de Noguera, juntament amb el director general i amb el president del Comitè de fruita de llavor de l’Associació empresarial de la Fruita de Catalunya (Afrucat), Manel Simon i Joan Serentill, respectivament.

Com ha explicat Teresa Masjuan, el descens de l’estimació de collita en el cas de la poma a Catalunya per a aquesta campanya ve donat, entre d’altres causes, per les condicions climàtiques, com són les pedregades i gelades primerenques registrades en els darrers mesos. En volum, la producció de poma enguany a Catalunya se situaria en 284.790 tones, 202.090 de les quals a Lleida (-8%), 79.530 a Girona (-2%), 1.670 a Barcelona (+3%), i 1.500 a la demarcació de Tarragona (-3%). Tot i això, la superfície productiva augmenta lleugerament.

Pel que fa als preus, diuen que cal confirmar les dades a nivell europeu i mundial

Pel que fa a la pera, Masjuan ha assenyalat que s’estima que la collita sigui lleugerament superior a la del 2016 (+1%). La previsió la situa en unes 139.970 tones, registrant un lleuger increment a Lleida i disminució a Girona (per les arrencades, l’escassa floració, i la climatologia). Així, la producció a la demarcació de Lleida seria d’unes 134.570 tones (+2%), 3.530 a Girona (-29%), 1.275 a Tarragona (-2), i 595 a Barcelona (+9%).

Per la seva banda, Joan Serentill ha apuntat que “el descens del 7% en poma pot significar la recuperació de mercat” i ha destacat que “es recupera superfície a Catalunya i hi ha reconversió varietal”. “En pera cal més calibre per a recuperar mercat i per a obrir-ne de nous”, ha afirmat.

Pel que fa a previsions de preus, Manel Simon ha explicat que cal confirmar les dades de previsions de collita a nivell europeu i mundial, i ha recordat que una cita important serà el fòrum internacional Prognosfruit, que se celebrarà a l’agost, a Lleida.

Comentaris