Una recerca liderada per la UdL rep 75.000 euros de la Fundació BBVA

Estacio de tren Mollerussa
photo_camera Estacio de tren Mollerussa

Un projecte de recerca de la Universitat de Lleida (UdL) sobre patrimoni industrial rebrà 75.000 euros de la Fundació BBVA, en el marc de les ajudes a equips de recerca científica en humanitats 2017. Sota el títol 'El ferrocarril i la ciutat en la cruïlla: paisatge urbà i patrimoni industrial a l'entorn de les estacions de la Península Ibèrica, 1850-2017 (Estació Digital)', el projecte coordinat pel catedràtic de Geografia de la UdL, Jordi Martí-Henneberg, pretén analitzar com les estacions de ferrocarril han transformat els seus entorns des d'un punt de vista multidisciplinari, des d'àmbits com la geografia, la història econòmica, l'urbanisme, l'arquitectura, l'enginyeria civil i les humanitats digitals, segons informa la UdL. Els investigadors de les diferents universitats que participen en la recerca crearan una base de dades que permetrà comparar l'impacte de les diferents infraestructures, documentar els edificis industrials i patrimonials més significatius del seu voltant, i identificar models d'implantació urbana en el període 1850-2017. Tota la informació recopilada es posarà a l'abast del públic a través d'una plataforma interactiva online.

Estació de tren de Juneda - Bernat BorràsSegons la UdL, l'estudi inclourà un total de 112 municipis de l'Estat espanyol i Portugal. Els casos que s'estudiaran amb més detall són els de Barcelona (totes les estacions), Madrid-Atocha, Porto i dos ciutats intermèdies: Valladolid i Bilbao. 

El catedràtic de la UdL Jordi Martí-Henneberg és l'investigador principal d'un projecte en què també participen professionals de les universitats de Cambridge (Regne Unit), Lancaster (Regne Unit), Èvora (Portugal), Do Minho (Portugal), Cluj-Napoca (Romania), Autònoma de Barcelona, País Basc, Cantàbria, Valladolid, Castella-La Manxa i Politècnica de Madrid. Es desenvoluparà durant aquest 2018 i el 2019. La proposta ha estat una de les cinc escollides a nivell estatal per la Fundació BBVA, en el marc de les ajudes a equips de recerca científica en humanitats 2017, d'entre un total de 143 presentades.

Comentaris