16.01.2021 |
Territoris.cat

El referèndum ja no té aturador, fins i tot pels partidaris del 'No'

Acte de presentació de la Llei del referendum
Acte de presentació de la Llei del referendum
El referèndum ja no té aturador, fins i tot pels partidaris del 'No'

Garantim el 'no' a tots aquells a qui Rajoy no els permet votar,  amb aquesta frase el president Puigdemont deixava clar que la voluntat del referèndum no va dirigida tan sols partidaris del Sí, sinó a tots els catalans que vulguin expressar com voldrien que fossin els lligams amb Espanya. Així ho va manifestar aquest dimarts el president Puigdemont en el primer acte de presentació pública de la llei que ha de regular la celebració del referèndum, que va tenir lloc al Teatre Nacional de Catalunya.

Encara que el govern espanyol actuï contra polítics, treballadors o empreses privades, no podrà aturar la gent

Acte de presentació de la llei del referendum 2La Llei del referèndum estarà emparada per la llei internacional i donarà protecció a tots els treballadors que hi participin, siguin funcionaris o no. És un dels missatges que va llançar el govern de Junts pel Sí, que va presentar la norma en un acte obert al públic al Teatre Nacional de Catalunya, en què es van mantenir algunes incògnites sobre com s'elaborarà el cens o al voltant de la votació dels residents a l'estranger.

La Llei del referèndum estarà emparada per la llei internacional i donarà protecció a tots els treballadors que hi participin, siguin funcionaris o no

A mitja tarda algunes persones ja feien cua per entrar a l'acte, batejat com Garanties per a la democràcia. Per un referèndum legal, efectiu i vinculant.  Com a etiqueta, #ComSempre, una expressió que van fer servir de forma recurrent durant els parlaments per destacar que els catalans viuran l'1 d'octubre una votació amb totes les garanties. Podem garantir als ciutadans de Catalunya que el dia 1 d'octubre votarem, va afirmar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

No hi haurà xoc de trens, sinó que un tren quedarà en via morta, el de l'statu quo"

El cap del govern va remarcar que el referèndum és la garantia que poden tenir tant els partidaris del 'sí' com els del 'no': Fins i tot si guanya el 'no', res tornarà a ser el mateix, les coses ja hauran canviat. Un vot sobirà per la pertinença a Espanya es farà des de la dignitat democràtica i des del respecte escrupolós que el poble de Catalunya té el dret a decidir el seu futur. Puigdemont va dir que no hi haurà xoc de trens, sinó que un tren quedarà en via morta, el de l'statu quo. El president va alertar que, encara que el govern espanyol actuï contra polítics, treballadors o empreses privades, no podrà aturar la gent.

L'Estat espanyol està obligat per llei a emparar aquest referèndum, com a signant dels tractats dels Drets Humans

El president va indicar que les persones estan al darrere de dos aspectes claus, que són la participació i el resultat: Cap actuació no podrà paralitzar l'element clau, no podrà actuar contra les persones. I la victòria la farà possible la gent.

El vicepresident, Oriol Junqueras, va assenyalar que el govern vol que el referèndum sigui un exemple genuí de democràcia. Pel dirigent republicà, el govern compta tant amb la legitimitat com amb la legalitat per convocar la gent l'1 d'octubre. I va afegir que l'Estat espanyol està obligat per llei a emparar aquest referèndum, com a signant dels tractats dels Drets Humans. L'Estat espanyol, que s'ha autoimposat respectar el conjunt d'aquests drets i, singularment, el dret a decidir de tots els pobles, també està obligat per llei a emparar aquest referèndum. Ja sabem que no ho vol fer, però nosaltres hem d'explicar que la legalitat ens empara.

El president i la portaveu de Junts pel Sí, Jordi Turull i Marta Rovira, van desgranar alguns articles de la llei. Rovira va remarcar que el marc legal s'emparà en la legalitat internacional.

El referèndum ja no té aturador, fins i tot pels partidaris del 'No'
comentaris