28.11.2022 |
Territoris.cat

JOAN REÑÉ DESTACA QUE EL COST DE LA MODERNITZACIÓ NO HA DE RECAURE TOTALMENT EN EL PRODUCTOR

Ramon Carné considera que la modernització de l'Urgell hauria de ser una Obra d'Estat

Els regants dels Canals d'Urgell celebren la trobada anual, per debatre la situació del sector agrícola i les expectatives de futur en la 14a Jornada Reg i Futur.

Acte inaugural de la 14a Jornada Reg i Futur a Mollerussa.
Acte inaugural de la 14a Jornada Reg i Futur a Mollerussa.
Ramon Carné considera que la modernització de l'Urgell hauria de ser una Obra d'Estat

Malgrat les temàtiques d'actualitat programades en la Jornada Reg i Futur, que organitza la Comunitat General dels Canals d'Urgell, plana sobre els regants l'assignatura pendent de la modernització, tal com ha explicat el president de la Diputació Joan Reñé, qui ha afegit que s'ha de continuar avançant per trobar camins que facin possible afrontar el cost de la modernització i que aquest no recaigui sobre els productors. Cal obtenir recursos externs que podrien anar a compte d'alliberar cabdals, amb la garantia que la prioritat han de ser els regadius, ha afegit Reñé

El president de la Diputació, que va ser un dels impulsors de la Jornada, ha fet referència als regs del Segarra Garrigues, assegurant que es tracta del mateix concepte però segueixen camins diferents, ja que el reg de secà és més rendible que el dels regs històrics, donat que es tracta de garantir l'estabilitat de la producció, principalment de l'oliva, sense tenir estar supeditats a la climatologia.

Sobre la jornada, Reñé ha explicat que s'incorpora per primer cop una taula financera, amb representació de les principals entitats, que plantejaran línies d'ajut al sector, i ha destacat el tema de la internacionalització, ja que considera que és important saber vendre i trobar els millors canals de distribució al costat de la producció.

Per la seva banda, el president de la Comunitat General de Regants Ramon Carné, que presideix la primera jornada de la nova legislatura, ha explicat que es parla de modernització des del inici de les jornades, i en fa 14 anys, i encara que l'Urgell ha modernitzat 10.000 hectàrees encara queda pendent la resta de superfície, per la que s'han de trobar línies de finançament. Carné ha assegurat que és una qüestió que no ha de continuar paralitzada, ja que una bona part de les col·lectivitats estan disposades a fer el pas, però cal el suport de les administracions.

El responsable dels regants de l'Urgell, ha afegit que possiblement seria més funcional afrontar la modernització per fases, i apostant pel reg a pressió natural, sense descartar la pressió forçada, ja que és més efectiu i econòmic. Tot i així Carné destaca que demanaria al conseller d'Agricultura Josep M. Pelegrí que fos el seu departament qui redactes els projectes.

Carné va assegurar que la modernització hauria de ser una Obra d'Estat de la mateixa manera que s'han afrontat altres obres d'infraestructures sobretot en l'àmbit de la mobilitat.

Ramon Carné considera que la modernització de l'Urgell hauria de ser una Obra d'Estat
comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement