06.12.2022 |
Territoris.cat

Reñé demana més compromís de l'Església catalana amb el País

Com a reflexió a l’entorn dels 300 anys de la Guerra de Successió i el procés històric actual, la Diputació de Lleida programarà 60 conferències conferències arreu de les comarques lleidatanes.

Josep Minguell ha estat l'autor de la litografia commemorativa del tricentenari.
Josep Minguell ha estat l'autor de la litografia commemorativa del tricentenari.
Reñé demana més compromís de l'Església catalana amb el País

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha demanat aquest divendres més compromís de l’Església catalana amb el dret a decidir

perquè l’Església espanyola sí que s’ha manifestat contundentment en contra dels interessos de Catalunya.

Reñé ha fet aquestes declaracions a la roda de premsa de presentació dels actes organitzats per la institució amb motiu del tricentenari.

Com a reflexió a l’entorn dels 300 anys de la Guerra de Successió i el procés històric actual, la Diputació de Lleida programarà 60 conferències arreu de les comarques lleidatanes. El cicle, sota la coordinació del catedràtic d’Història i director de l’IEI, Josep Maria Solé i Sabaté, es titula “La Guerra de Successió a les terres de Ponent, Pirineu i Aran. Catalunya avui “ i s’iniciarà aquest novembre a Lleida. L’última de les seixanta conferències tindrà lloc a la Seu d’Urgell, darrera ciutat lleidatana que va capitular en la Guerra de Successió.

Entre els actes que també s’organitzaran en el marc del tricentenari hi ha la presentació dels llibres Eines d’Estat (que recull de les conferències celebrades a l’IEI dintre del cicle Eines d’Estat), El Compromís de Casp: negociació o imposició? (amb les conferències realitzades en el marc de la UCE a Prada de Conflent) i Jo, Vilana-Perles. El diplomàtic català que va moure els fils de la Guerra de Successió (1704-1734), de l’escriptor d’Organyà Sebastià Sardiné i Torrentallé. També s’organitzarà una representació teatral sobre el setge de Lleida 1707 i una Trobada de Centres d’Estudis de Parla Catalana a Lleida.

Reñé demana més compromís de l'Església catalana amb el País
comentaris