27.05.2020 |
Territoris.cat

El 'Sí 'república immediata, el 'No' eleccions autonòmiques

Els representants del grups fan una torre amb les urnes
Els representants del grups fan una torre amb les urnes
El 'Sí 'república immediata, el 'No' eleccions autonòmiques

La Llei del referèndum preveu que es declari de manera immediata la república catalana en cas que el 'Sí' guanyi l'1 d'octubre, a més també estableix que s'obri el procés constituent en els dos dies subsegüents.

La Llei crea la Sindicatura Electoral de Catalunya que estarà formada per 5 persones, juristes o politòlegs, nomenats pel parlament

UActe presentació al Teatre Nacional de Catalunyan procés constituent en el qual la participació serà vinculant i que culminarà amb la redacció de la constitució catalana. Així ho va explicar la diputada de la CUP Gabriela Serra en el marc de l'acte en què diputats de JxSí i la CUP van explicar els detalls de la Llei del referèndum. La norma crea la Sindicatura Electoral de Catalunya que estarà formada per 5 persones, juristes o politòlegs, nomenats pel parlament. La llei que regula el referèndum convoca tota la ciutadania, també els catalans residents a l'exterior, i estableix que el govern crea el cens, que serà validat per la sindicatura. A més, també s'estableix que serà el decret de convocatòria del referèndum el que inclourà unes normes complementàries que reglaran els aspectes que no s'hagin definit a la llei que ara es presenta.

Si guanya el 'No' a la independència obligaria el govern a convocar immediatament eleccions autonòmiques

Pla mig del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el 4 de juliol del 2017. (horitzontal)Els grups parlamentaris de JxSí i la CUP van fer la primera presentació pública de la llei que ha de regular la celebració del referèndum en el moment que sigui aprovada al Parlament i publicada oficialmnt.   Fins a vuit diputats dels dos grups van participar per explicar el projecte de llei als responsables polítics que van assistir, detallant alguns dels aspectes de la norma i fent la seva valoració política.

La llei determina que el Parlament proclamarà la independència en una sessió extraordinària dos dies després dels resultats definitius del referèndum si guanya el 'Sí'

l primer a prendre la paraula a l'acte celebrat al parlament va ser el president del grup de JxSí, Jordi Turull, que va qualificar el text legal presentat com una feina de punta de coixí i no de traç gruixut i que va assegurar que pretén aportar màxima solvència i rigor a l'exercici del dret a l'autodeterminació.

Turull va remarcar el caràcter vinculant del referèndum. Així, va recordar que la llei determina que el Parlament proclamarà la independència en una sessió extraordinària dos dies després dels resultats definitius del referèndum si guanya el 'Sí'. De la mateixa manera, va dir que el compromís assumit amb la llei és que si guanya el 'No' a la independència obligaria el govern a convocar immediatament eleccions autonòmiques. I és que això, justament, és per a Turull el que ha de fer que els contraris a la independència votin l'1-O".

El 'Sí 'república immediata, el 'No' eleccions autonòmiques
comentaris