L’Anunciata, l’esforç d’un gran equip humà

La Residència l'Anunciata s'ha situat en el lloc 28 de residències geriàtriques de tot Catalunya, segons l'auditoria de la Fundació Avenis Donabedian. 

 

Gossos Golden
photo_camera Els padrins i les padrines participen en la teràpia del cor amb gossos afins a aquesta teràpia, els Golden Retriever, amb els quals es treballa el tacte, els records i les emocions.

Publireportatge

La Residència l'Anunciata de Juneda és molt més que un centre residencial per a la gent gran. L'any 1995 obria les portes gràcies a l'emprenedoria, a la sensibilitat i a un interès vocacional en aquest àmbit de la seva directora, Concepció Santandreu. Exfuncionària pública, el destí la conduiria a fer realitat l’obertura del centre, amb l'adquisició a la congregació de les dominiques de l'antic Col·legi Sant Josep de l'Anunciata de Juneda. L'única condició que calia complir, compartida entre les dues parts, era destinar l'ús de l'equipament al fi social que es pretenia.

Terrassa AnunciataEn nou mesos intensos de treball per fer la deguda rehabilitació, el centre s'inaugurava el 4 de juliol de 1995. De llavors ençà l'eix vertebrador de tota la seva filosofia assistencial no ha estat altra que la millora constant de la qualitat de vida dels residents. Són fins avui 21 anys d'impecable trajectòria en una labor social que incideix directament en la qualitat de vida de les persones ancianes.

En aquest aspecte, la Residència l'Anunciata ofereix un suport assistencial molt curós, que comença des del moment que la família s'ha de plantejar l'ingrés d'un familiar en un centre geriàtric. Tot i que la societat actual té consciència del funcionament d'aquests centres, són moltes les preguntes que es plantegen abans de l'ingrés. El centre compta amb un equip especialitzat de psicòleg i assistent social que intentaran assessorar i aconsellar a les famílies el millor possible.
sala diafana Anunciata
En aquest aspecte, la Residència l'Anunciata, tot i que és un establiment privat, des de l'any 1996 és centre col·laborador del Programa d'Ajut d'Acolliment Residencial del Departament de Benestar i Família de la Generalitat de Catalunya, amb la qual cosa, disposen de places col·laboradores per als avis que s'acullen a aquest programa. Pel que fa a la Llei de la Dependència, ofereixen l'assessorament en els tràmits per obtenir els ajuts que es determinen segons la valoració del nivell i grau de dependència de la persona anciana.

Concepció explica que, a causa de l'envelliment de la població i la conjuntura econòmica, existeix una problemàtica social al voltant de l'àmbit residencial que passa per la dificultat de finançament que afecta la Generalitat de Catalunya des de l'etapa del govern de Zapatero, en què van ser transferides les competències a les autonomies, amb l'obligatorietat del servei. És aquesta una situació perversa que es deriva als centres col·laboradors i a les famílies afectades, que en molts casos perceben una ajuda molt ínfima -encara que els avis es vegin afectats en un 2n o 3r grau de disminució-, del tot insuficient per a l'atenció que necessiten. En definitiva, aquesta legislació afecta també la Llei de la dependència, que d'ençà que va néixer ja va ser qüestionada pel seu plantejament.Jardi interior Anunciata

Per altra banda, destaca el fet de les poques places vacants existents en centres assistencials que s'ajustin a un establiment col·laborador i que aquest disposi de places lliures. L'ideal seria que la Generalitat de Catalunya pogués oferir més places públiques. Afegeix que "a Catalunya existeix una demanda de 15.000 places per a residències geriàtriques -una realitat sociològica que afecta moltes persones-, amb una disponibilitat al Principat de 8.000 places vacants, una contradicció que agreuja la situació, perquè la Generalitat no en pot oferir més de les que té autoritzades".
En conseqüència, tot i que l'assistència és un bé universal, moltes famílies es veuen en la tessitura d'accedir a una plaça privada, tot i el seu cost, per tal d'oferir una atenció qualificada als seus avis. "Si els milions que se'n van a Madrid es quedessin a Catalunya, això significaria dotar el país de més recursos assistencials per a la gent gran i l'usuari pràcticament no hauria de pagar, o pagar molt poc, i es podria invertir més en l'àmbit de la sanitat i l'ensenyament", es lamenta la Concepció, per afegir que "d'aquí només se'n surt d'una manera: amb la independència". Anunciata Noticia interiorManualitats Anunciata1

L'Anunciata, des dels seus inicis, va ser concebuda i dissenyada com un centre adaptat íntegrament per a la convivència diària de la gent gran. Per aquest motiu se la va dotar de sales d'estada, lectura i televisió, d'un ampli i il·luminat menjador, de capella per a serveis religiosos, d'una completíssima sala de rehabilitació, d'espaioses i confortables habitacions, totes amb llum natural i bany propi, així com d’un jardí terapèutic i terrassa solàrium en la zona central de l'edifici.

perruqueria AnunciataTot i aquesta confortabilitat de les instal·lacions, amb una arquitectura i mobiliari adaptats, sense barreres arquitectòniques per tal de facilitar la mobilitat dels residents, s'hi efectuen constants millores, com ha estat la dotació d'una sala diàfana de 170 m2, en què se celebren tot tipus de festes populars i actes diversos: tallers de fruita i verdura per conèixer-ne els beneficis, xerrades de nutrició, exposicions de pintura i ball, la celebració d'alguna missa oberta a tot el poble, així com la celebració de la Pasqua, diada que aplega el concert de les Caramelles, a càrrec de La Massa Coral els Cantaires de Juneda, formada per 42 cantaires. És l’únic cor de veus masculines de les Terres de Ponent.

Cal destacar també els tallers de cuina, en els quals els padrins i padrines proposen una recepta que cuinaven a casa. Després d'una votació entre totes les receptes participants, se n'elabora la guanyadora.
Animador Anunciata
L'Anunciata ha procurat mantenir una estructura organitzativa àgil, dinàmica i operativa, que ha permès adaptar-se als constants canvis que viu el camp geriàtric. Amb un equip humà de grans professionals del món de la geriatria, la direcció del centre ha fomentat mitjançant petites unitats l'autonomia pròpia de tot el personal, i ha procurat que desenvolupessin la seva tasca amb creativitat i autoresponsabilitat. Amb aquesta voluntat, en la contractació de recursos humans es valora tant la professionalitat com la vocació i entrega als altres.
Manualitats Anunciata
El personal que configura l'organigrama parteix d'una direcció que planifica, tutela i coordina, d'una banda, tot el grup de gerocultores, cuineres i personal de neteja, i, d'altra banda, els professionals del departament higienicosanitari, al davant del qual hi ha el Dr. Jaume Farré i dues diplomades en infermeria que configuren aquest servei.

L'Anunciata també fomenta la integració i participació dels residents en la vida del centre i el seu entorn, mitjançant activitats coordinades per l'animador sociocultural, en les quals es realitzen treballs manuals en diades especials -com el Dia de la Rosa, la Castanyada, etc.-  i tallers d'aromateràpia o de la teràpia del cor, en què els padrins i padrines participen en una activitat conjunta amb gossos afins a aquesta teràpia que són molt intel.ligents, de caràcter dòcil i molt  equilibrats, els Golden Retriever, en la qual es treballa el tacte, els records, les emocions.....


noticia interior AnunciataCentre de recuperació i rehabilitació

L'Anunciata és un centre capdavanter en la recuperació i rehabilitació. Amb un servei de fisioteràpia amb professionals qualificats, la residència disposa dels millors aparells tècnics, com per exemple el famós Indiba 308 de termofreqüència que combat el dolor, post-cirurgia, reafirmació, etc., que la situen com a referent en aquesta especialització. Amb ingressos sovint d'usuaris que rep de la comarca i d'altres zones de Catalunya, derivats directament d'altres centres, com és el cas del Centre Médic Teknon de Barcelona

En la seva particularitat de residència oberta, persones de totes les edats hi acudeixen per rebre el tractament requerit, amb estades de 2 a 3 mesos, amb un resultat d'una recuperació pràcticament total en fissures i trencaments (canell, clavícula, maluc, genoll, etc.), provocades per accidents de cotxe, caigudes o lesions esportives. L'atenció també s'efectua a domicili si cal.

Per contactar:  

Residència L'Anunciata. Tels. 973 151 192 - 629 568 013 

E-mail: [email protected]

Plaça Catalunya, 11,  25430 Juneda

Comentaris