01.03.2021 |

Restauradors i cellers divulguen gastronomia i vins catalans

Des de fa uns mesos el restaurant Petit Xiroi de Vila-sana porta a terme un cicle de trobades gastronòmiques que tenen com a objectiu divulgar la gastronomia i els vins del territori, amb participàció de restauradors i cellers.
Tomàs Cusiné, Mariano Martínez i Maria José Baena.
Tomàs Cusiné, Mariano Martínez i Maria José Baena acompanyats també pels sommeliers.
Restauradors i cellers divulguen gastronomia i vins catalans

Amb la voluntat de potenciar la cuina del territori i els productes de proximitat, el restaurant Petit Xiroi de Vila-sana, va engegar un cicle de trobades gastronòmiques, que amb el concepte de Maridatge ha volgut compaginar la creativitat gastronòmica i els excel·lents vins que es produeixen a la demarcació de Lleida.

La darrera de les trobades va tenir lloc el 29 de setembre, i Petit Xiroi va convidar a Tomàs Cusiné a presentar els vins que elabora des dels cellers del Vilosell. Tomas Cusiné és el propietari d'un celler relativament jove, però que ha estat capaç de confeccionar un vins d'una gran qualitat, com ho demostra l'acceptació del mercat nacional i internacional.

Cusiné ha aplicat la seva experiència, com a productor i sommelier a la producció del celler que dirigeix, cuidant tots els detalls, des de les finques fins a l'elaboració, el que ha fet possible la personalitat del vins que en resulten. Cusiné es va centrar en les varietats Auzells blanc i Macabeu negre, com a vins destacats per la proposta gastronòmica que havia proposat el restaurant

Tomas Cusiné va presentar, davant d'una seixantena de persones, els vins que produeix detallant la traçabilitat de cadascuna de les varietats que es van poder tastar en la trobada. Cusiné opta per aconseguir índexs de maduració que mantinguin un equilibri entre la càrrega fenòlica i l’acidesa, evitant la sobremaduració i una excessiva extracció tànnica, per aconseguir així vins més elegants, complexos, frescos i de llarga durada.

Els raïms, veremats en caixes de 200 quilos, es refrigeren abans de passar-los per la cinta de selecció per fer una premaceració en fred, amb la intenció de mantenir la riquesa en fruita i la frescor de la verema. Després passen a la fermentació lenta i constant a baixa temperatura.

Per altra banda, Petit Xiroi és un establiment que dirigeix Mariano Martínez, un restaurador amb una dilatada experiència que fa un tàndem perfecte amb  la Maria José Baena, la responsable de la cuina, ambdós van decidir traslladar el restaurant a Vila-sana, una població que es troba al bell mig del Pla d'Urgell,  a escassos metres del parc natural de l'Estany d'Ivars i Vila-sana. En aquest entorn la parella va decidir de recuperar la gastronomia tradicional, aplicant noves estratègies culinàries i la creativitat per incorporar un toc personal a la seva oferta.

Amb aquesta filosofia, el Mariano i la Maria José, han sabut trobar la combinació perfecta de tradició i modernitat en la seva proposta, donant molta importància a la recuperació de productes autòctons que havien quedat en l'oblit, degut als hàbits gastronòmics dels darrers anys. Amb aquesta filosofia, Petit Xiroi ha aconseguit un gran nombre d'addictes que els caps de setmana no es volen perdre les propostes del restaurant del Pla d'Urgell.

Veure reportatge a TerritorisTV

Restauradors i cellers divulguen gastronomia i vins catalans
comentaris