El restaurant Petit Xiroi descobreix l'ànima dels caves Agustí Torelló Mata

El petit restaurant del Pla d'Urgell continua amb el seu projecte de maridatges qualitatius, entre l'essència de la cuina tradicional i els vins i els caves amb arrel catalana.

Joan Perera responsable comercial del celler Agustí Torelló Mata, al Petit Xiroi de Vila-sana.
photo_camera Joan Perera responsable comercial del celler Agustí Torelló Mata, al Petit Xiroi de Vila-sana.

Reportatge.

Els primers clients gaudeixen de la nit fresca i tranquil·la de Vila-sana, a les portes del restaurant, com volent gaudir del silenci rural, tan sols trencat pel batibull dels pobladors de l'Estany en el seu retir nocturn. A la cuina, el neguit habitual dels divendres, sota la supervisió de la Maria José, que amb el seu tarannà apaivagat, supervisa acuradament els detalls de la seva creació gastronòmica.

Per la seva banda, el Mariano rep als clients, que més aviat semblen amics, disposat a deixar-se sorprendre, per una nova experiència del Petit Xiroi. Després de dos mesos de descans, donava la sensació que hi havia ganes de retrobar-se amb la bona cuina.

Petit Xiroi havia instaurat en l'agenda gastronòmica de la comarca, els maridatges de la cuina tradicional i els bons caldos catalans - els bons vins i caves-, una proposta que tenia com a objectiu divulgar l'evolució de les receptes tradicionals a la nova cuina. Un objectiu al qual Petit Xiroi hi afegia la voluntat de fomentar els productes del territori.

El retrobament dels maridatges va tenir lloc aquest divendres, i les excel·lències de la maria José es van maridar amb els caves del celler Agustí Torelló Matà, un modest productor de Sant Sadurní d'Anoia, que ha estat capaç de situar els seus productes en la primera línia internacional.

L'enòleg Joan Parera va ser l'encarregat de conduir un maridatge per les sorprenents peculiaritats del cava. El responsable comercial del celler Agustí Torelló Mata, va donar la sensació de ser un autèntic rapsoda, ja que cada una de les varietats que es van presentar semblaven autèntica poesia. La descripció del paisatge, dels ceps, de les varietats de raïms, de l'elaboració, de la presentació de les ampolles es desgranava sota la melodia de l'anar i venir dels plats, i dels comentaris de satisfacció dels presents.

Els Bruts en la seva diversitat, bruts nature, bruts reserva, rosats o l'indescriptible Kripta, van ser els caves que van maridar les figues fresques amb formatge de cabra i pernil ibèric, les gambes blanques de Huelva, els caragols a la llauna, el cabrit amb bolets o el postres del Pirineu.

Amb tota certesa es va tractar d'una nova excel·lència gastronòmica i del sector del vi i el cava, que Petit Xiroi i el celler Agustí Torelló Mata van maridar en el vell mig del Pla d'Urgell, amb la voluntat de demostrar que amb entusiasme i passió es poden assolir grans reptes professionals.

comentaris