23.05.2022 |
Territoris.cat

Rialb abastarà aigua a més de trenta municipis de Catalunya en el termini de tres anys

El conseller Rull ha assenyalat que a finals d'aquest 2017 podrien començar les obres que tindran una durada prevista d'uns 3 anys

Conseller Josep Rull signa l'acord a Cervera
Conseller Josep Rull signa l'acord a Cervera
Rialb abastarà aigua a més de trenta municipis de Catalunya en el termini de tres anys

El Govern, les diputacions de Lleida, Tarragona i Barcelona, i alcaldes d'una trentena de municipis de la Segarra, l'Anoia, l'Urgell, i la Conca de Barberà van ratificat aquest dijous al Paranimf de la Universitat de Cervera l'acord del Gran pacte del Segarra-Garrigues, un acte que va estar presidit pel conseller de Territori i Sostenibilitat Josep Rull. El projecte, pressupostat en més de 21 milions d'euros ha de permetre la portada d'aigua de boca des de l'embassament de Rialb a través del canal i solucionar problemes d'abastament.

Tothom ha coincidit en què el projecte de la portada de l'aigua serà molt benvingut perquè garantirà el subministrament en zones on s'havien d'abastir amb cisternes, com és el cas d'alguns municipis de la Conca de Barberà, o on l'aigua que fan servir actualment té uns índex de qualitat força baixos, com és el cas de Montmaneu i Pujalt, a l'Anoia. 

Representants de diputacions i municipis en l'acte d'acord a cerveraEl conseller Rull ha volgut posar en valor la responsabilitat i la generositat que ha permès arribar a l'acord històric i ha remarcat que per continuar endavant cal confiança per desplegar el projecte i fer funcionar correctament el consorci que s'encarregarà de la gestió. Rull també ha assenyalat que en base als acords de l'ACA amb cadascun dels ajuntaments ara s'iniciarà la licitació de l'obra que tindrà un període d'execució de 3 anys. Segons els seus càlculs, abans de finalitzar aquest any ja es podrien començar a veure els primers treballs sobre el terreny per la qual cosa entre el 2019 i el 2020 l'obra entraria en funcionament de forma progressiva.

Posar en valor la responsabilitat i la generositat que ha permès arribar a l'acord històric i ha remarcat que per continuar endavant cal confiança per desplegar el projecte


D'altra banda, Rull ha negat rotundament que aquesta obra sigui un transvasament encobert d'aigua de la conca del Segre i per tant de l'Ebre cap a Barcelona i que només es tracta de garantir el subministrament a un àmbit poblacional que tenia problemes i on les alternatives que hi havia no eren viables.

REÑÉ_ACORD_AIGUA_2Cal recordar que el projecte acordat preveu aprofitar part de la xarxa de canalitzacions existents, titularitat del Consell Comarcal de la Segarra, i construir fins a 122 quilòmetres de nova xarxa d'abastament, 7 estacions de bombament i 3 dipòsits, així com aprofitar completament la capacitat de la potabilitzadora de ratera. Amb tota aquesta infraestructura es podrà subministrar a aquestes localitats aigua procedent de l'embassament de Rialb a través del canal Segarra-Garrigues.

Aquesta obra sigui un transvasament encobert d'aigua de la conca del Segre i per tant de l'Ebre cap a Barcelona i que només es tracta de garantir el subministrament a un àmbit poblacional

Es preveu que la nova xarxa estarà enllestida en tres anys, amb una inversió total de més de 21 milions d'euros. D'aquests, 10 milions els aportarà l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA); 5 milions les diputacions, la de Lleida 2, la de Tarragona 2 i la de Barcelona 1. La resta es repercutirà en la tarifa durant un període d'entre 15 i 25 anys. El 75% del projecte doncs, està finançat, i només quedaran 6,3 milions d'euros per sufragar que es costejaran amb el preu de l'aigua.  

Rialb abastarà aigua a més de trenta municipis de Catalunya en el termini de tres anys
comentaris