Simulacre de l’incendi d’un tren AVE amb 125 viatgers a l’interior d’un túnel a l’estació de Lleida-Pirineus

Més de 200 persones han participat en el simulacre, dels quals 125 eren alumnes de l’IES Torre Vicens, de La Salle Mollerussa i de la UdL que han actuat com a figurants

simulacre 2 interior
photo_camera En l’exercici s’ha activat el Pla d’Actuació, Evacuació i Rescat

La Direcció General de Protecció Civil i Adif han dut a terme aquest dijous a la matinada un simulacre d’incendi d’un tren AVE a l’interior d’un túnel a l’estació de Lleida Pirineus, situat a uns 500 metres de les andanes, després d'una avaria al motor de la màquina tractora que ha causat una gran quantitat de fum. En l’exercici -en què s’han evacuat tots els passatgers, entre els quals es troba una persona de mobilitat reduïda i una dona embarassada i dues persones que haurien intoxicades per fum- s’ha activat el Pla d’Actuació, Evacuació i Rescat i s’ha posat en pràctica el pla d’autoprotecció de l’estació i el pla d’autoprotecció del túnel pel que fa a la detecció, avisos i intervenció els seus equips d’emergència.

En l’accident, s’hauria cremat la màquina tractora per una avaria i hauria causat una gran quantitat de fum

El tren d’alta velocitat era del model 103, de 200 metres de longitud i amb capacitat per 400 persones però en el moment de l’exercici n’hi havia 125 repartides per tots els vagons, a més de la tripulació, concretament el maquinista, dos interventors i el personal de cafeteria. Un cop detectat el fum, el maquinista ha fet els avisos corresponents al Centre de Protecció i Seguretat 24 hores de Saragossa i aquest ha avisat el telèfon 112 DE Catalunya i el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil de la Generalitat. D’altra banda, el tren ha quedat sectoritzat per vagons en tancar-se de forma automàtica.

En total, han participat més 200 persones en el simulacre, dels quals 125 eren alumnes de l’IES Torre Vicens, de La Salle Mollerussa i de la UdL que han actuat com a figurants.

Els Bombers de la Generalitat han desplaçat vuit dotacions –dos camions, cinc vehicles lleugers de coordinació i comandament i el punt de trànsit- han fet les tasques d’extinció al vagó de capçalera del comboi i de ventilació del fum a l’interior del túnel. També han evacuat els ferits a la zona de seguretat i els han traslladat fins on es trobaven els efectius del SEM i els dos cossos els han transportat fins al Punt Mèdic Avançat.

Per part dels Mossos d’Esquadra, hi han participat 35 efectius corresponents a tres dotacions de seguretat ciutadana i un equip de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO). Els agents s’han encarregat d’identificar els passatgers afectats que han resultat il·lesos i mantenir la seguretat externa de l’estació.

Pel que fa al SEM, ha fet el triatge dels ferits a la zona de l’incendi i la llista d’afectats amb la seva filiació. En una segona fase, s’han adjudicat els rols dels diferents professionals en funció de la seva gravetat i per últim s’ha fet una evacuació dels afectats als hospitals més adients segons la patologia. Per últim, s’ha activat l’equip de psicòlegs del SEM.

La Guàrdia Urbana de Lleida ha mobilitzat dues dotacions, dos comandaments i el personal de sala, amb vuit efectius en total. Els efectius de la Guàrdia Urbana han col·laborat en el control de trànsit perquè els vehicles d’emergències poguessin arribar al lloc i treballar amb seguretat, i en l’evacuació i tot allò que els serveis sociosanitaris han requerit un cop els bombers han assegurat la zona.

D’altra banda, també hi ha participat personal d’Adif i de Renfe, el personal del tren i el del Centre de Gestió i del Centre de Seguretat de Renfe.

Comentaris